Bergen har verdens tiende beste utsiktspunkt, mener fotografen James Blakeway. Han lever av å ta panoramabilder av bylandskap over hele verden, og må kunne kalles en ekspert på emnet.

Fotografiene har blitt til utallige plakater og bildebøker som «Skylines of the World». I løpet av de 20 årene mannen har tatt panoramabilder har det utkrystallisert seg ti absolutte favoritter, blant dem utsikten fra Fløyen i Bergen.

Misfornøyd med været

– Denne lille byen er en gammel fiske— og skipsfart by ved kysten av en norsk fjord, med bratte åser rundt byens sentrum. Byen har bevart noen av sine flere hundre år gamle handelsbygninger, sier han til USA Today.

Fotografen tillater seg også en liten spydighet over bergensværet:

– På en klar dag, noe som kan være en sjeldenhet, kan du ta Fløibanen fra sentrum til toppen av Fløyen for å nyte den fantastiske utsikten. Du kan se fjordene, fergene og de vakre gamle bygningene, sier han.

Smigrende Som teknisk sjef i Fløibanen er Geir Flatebø vant til godord fra turister og tilreisende, men han blir likevel smigret hver gang.

– Dessuten er jeg helt enig. Jeg har jo kontor oppe på toppen og kan nyte utsikten hver dag, sier han til bt.no.

En god omtale i en amerikansk avis fører til storinnrykk av turister, men Flatebø tror prinsippet om mange bekker små også gjelder i PR-sammenheng.

– En og annen fanger det nok opp og blir nysgjerrige. Og turistene sender mye bilder når de er her oppe, det tar ikke lang tid før sånt sprer seg i våre dager, sier han.

London, Paris, Bergen

Seks av de andre ni utsiktspunktene på listen ligger i USA. Mannen er ikke overraskende amerikaner. I Europa er det bare London, Paris og Bergen som er verdt en plass på listen.

Londons beste utsiktspunkt er naturlig nok London Eye, det gigantiske pariserhjulet ved bredden av Themsen, med storslagen utsikt over hele den britiske hovedstaden.

I Paris skulle man kanskje tro at utsiktseksperten ville anbefale Eiffeltårnet, men Blakeway foretrekker utsikten fra det 90 meter lavere Montparnasse-tårnet.

– Det 210 meter høye huset er en av få skyskrapere i Paris, og takterrassen er åpen for publikum, sier Blakeway til USA Today.

Utsiktspunkter trenger slett ikke å være i høyden. Sydney havn er også blant fotografens absolutte favoritter, helst sett fra dekket på en ferge ut fra byen.

– Sydney havn er omgitt av verdens mest kjente arkitektur, blant annet den unike operahuset. Den særpregede arkitekturen, den naturlige skjønnheten i vannet og de mange båtene skaper en imponerende skyline, sier han.

Europas peneste togreise

Ikke nok med at Bergens utsikt får skryt. Britiske The society of international railway travelers (IRT) har nylig kåret Flåmsbanen og Bergensbanen til to av verdens 25 beste togturer.

Begge togstrekningene får skryt for førsteklasses togsett og spektakulær utsikt. Når det gjelder Flåmsbanen «er det hva du ser utenfor som teller», og Bergensbanen karakteriseres like greit som den europeiske jernbanestrekningen med absolutt penest utsikt. IRT oppfordrer alle reisende til å se etter reinsdyr og andre ville dyr på reisen over Hardangervidden, en reise som «kan ta pusten fra en».

Informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB er stolt som en hane.

– Å være med på IRTs liste er som å få en togreisenes Oscar-pris. Litt av en fødselsdagsgave for Bergensbanen som fyller 100 år i november, sier Lundeby til NRK Hordaland.

Ifølge NRK er det første gang to norske jernbanestrekninger er å finne på den ettertraktede listen.

Hva er dine beste utsiktspunkter? Si din mening her:

PANORAMA: James Blakeway er plakatfotograf med bypanoramaer som spesialitet.
Faksimile: Allposters.com
FAVORITT: Fotografens favoritt er utsikten fra Pittsburghs egen fløibane, Duquesne Incline.
Irene Tong
MONTPARNASSE: Blakeway foretrekker utsikten fra Montparnasse-tårnet fremfor Eiffel-tårnet.
Robert Paul Young
Helge Sunde