Den deformerte torsken ble fanget av Arve Salomon Hagen med trollgarn i Heiamarkpollen litt sørforbi Storebø i Austevoll for tolv dager siden. Ifølge Akvariet-direktør Kees Ekeli er kongetorsken en sjeldenhet av dimensjoner.

— Kun én av rundt en million fisker som fiskes opp av havet er en kongetorsk, sier han begeistret og følger nøye med når beistet slippes ut i første kum til høyre innenfor døren på Akvariet.

Døpt av datteren i huset

Han hadde riktignok mye luft i seg og så litt slapp ut da han kom opp til overflaten. Men nå har han fått svømme rundt i en tom mær i 12 dager, og har kommet seg bra.

— Jeg håper han overlever, sier den stolte fiskeren.

Hagen, som til daglig arbeider med videreforedling av lakseavfall, lurte fælt på hva det var for en stygging han hadde fått i garnet, men fikk først svar da en nabo så beistet. Han kunne fortelle at det var en kongetorsk - fra gammelt av kjent som en skikkelig lykkebringer.

Den rare torskefisken har kraftig underbitt og en stor klump oppå hodet. Han ser rett og slett skikkelig sur ut.

— Nei, jeg synes han likner på en delfin. Og så synes jeg han er veldig fin. Derfor har jeg døpt ham «Delfino», sier Brita Elin Hagen - fangstmannens snart ti år gamle datter.

Ringte Akvariet

Først da Hagen forsto at fisken ville klare seg, ringte han til Akvariet i Bergen. Om de var interessert i en kongetorsk?

— Det kan du skjønne. Vi er alltid interessert i nye fisker, svarte Akvariet-direktør Kees Ekeli. Og i går kom røkter Kamilla Sande Hansen fra Akvariet til Storebø for å hente lykkefisken. Da hadde Hagen allerede fisket den sjeldne kongefisken opp av mæren og plassert ham i en stor balje. Klar til avgang!

Og bakpå lasteplanet humpet en slapp «Delfino» den lange veien fra Storebø til Nordnes - og kummen «Kysten vår».

Her skal kongetorsken «Delfino» leve resten av kongelivet sitt sammen med andre og mer normale torsker, sei, lyr, berggylter, steinbiter, kråkeboller, sjøstjerner og anemoner.

— Vi skal ta godt vare på ham. Dere får komme tilbake om et år. Da er han sikkert dobbelt så stor. Vårt nye lykketroll, smiler røkter Kamilla.

Se kongetorsken live på TVHordaland i kveld!

SLAKK I VANTEN: Kongetorsken «Delfino» fikk slett ingen kongelig mottakelse da han ankom Akvariet i Bergen i går. I stedet gjorde røkter Kamilla Sande Hansen kort prosess - ut av tanken, opp i baljen og i skvulpegange inn til kummen «Kysten vår» - hans nye hjem.<p/> FOTO: ANNE-GRETHE DAHL
SOM EN DELFIN: Den rare lykkebringeren har hodeform som en delfin. Derfor har den også fått navnet «Delfino» av fiskerens datter.<p/> FOTO: ANNE-GRETHE DAHL