Vi er blitt en nasjon av sms'ere. Det sms'es overalt. På bussen, bak rattet, i kirken, på do, i polkøen — og på Torgallmenningen.

Det duter og piper og brummer etter at vi har lagt oss om kvelden og før vi står opp om morgenen.

Vi går med nesen i mobiltelefonen. Holder tastekontakt med verden. Med kjærester, venner, kolleger og barn. Og alle de farlige forbindelsene ...

«Innboksen» avslører oss.

Sms for kjærester

— Unnskyld, kan vi få lese en sms-melding eller to?

Kjærestene Silje Kvamsdal (18) fra Eidfjord og Leif Johnny Saue (22) fra Voss promenerer på Torgallmenningen - og smiler litt tvilende til et så uventet spørsmål.

— Okay da, sier Leif Johnny og drar opp Nokia'en. Silje er litt brydd, men ok.

— Denne fikk jeg fra Silje forleden. Leif Johnny viser oss displayet.

«Du e dan finaste guten i heile verden, du e min gut, gleder mg t å holda rundt dg igjen, håper du vet eg savner dg kvart sekund du ikkje e hos meg, elske deg». Heldiggris du, Leif Johnny!

«Ooææææ!»

— Oooææææ! hoier Tine Holm (15) da vi vil snuse i mobiltelefonen hennes. Sammen med kompis Paal Torkildsen (17) er hun er på vei til sandkassen på Festplassen med pappdrikke i hånden.

— Greit, vi skal heller få høre noen av meldingene, godtar hun og begynner å bla'.

Denne kanskje:

«Hei lille roseblad, knall i padden, hvor skal du i kveld? Finne på noe? Luv Liz».

Og denne fra sommervenn Erik i Lier:

«Heizan, skjera bagera? (betyr hvo r dan går det? red.anm.). Bare lurer jeg altså». - Kan jeg vise han denne? spør hun Paal. Jo da, greit det visst.

«Det var hyggelig å snakke med deg. Håper vi kan treffes en gang ... god natt, sov godt og drøm søtt. nattaklem». - Full klaff allerede, Paal! Han smiler under capsen, hehe.

«Hi voni»

Turist Ralf Mayer (26) fra St. Gallen i Sveits ser litt spørrende på oss, så skjønner han tegningen, vipper opp telefonen og blar opp siste melding:

«Hi voni! Wünsch dir alles quäti und meh qsiät sich. Häsch na ä lappa zqüt. See ya». - Sveitsertysk, formoder vi?

— Ja, fra en venn som ønsker meg god tur og sier at jeg snart skal få igjen de hundre francene han lånte av meg for en tid siden, smiler Ralf og flanerer videre over Torgallmenningen.

Hvor vi også støter på utflyttet bergenser, Kjell Kjønås (57) og fru Astri, som nettopp har fått en sms fra datter Hege i Kristiansand, med siste nytt om barnebarnet på 14 måneder.

— Få se, få se. Og vi får se:

«Ikke så mange nyheter i dag, Julie går og kaster bleiene selv i bleiedunken og sier æsj og har lært å si bolle». Store fremskritt, vil vi si.

- Altfor privat

— Nei, nei, jeg viser ikke meldingene mine til andre, de er for private til det, sier Anja Bergslien (26).

Det synes for så vidt også 42-åringen vi treffer utenfor Platekompaniet, men mot vårt æresord om ikke å bruke navn i avisen, lar han oss likevel få se noen av lagervarene:

«Jeg vil ha et kyss, a saftig one». En annen: «You naughty handsome!». Og en tredje: «Er på rom 412, kom». Sånt kan sms også brukes til, folkens!

Utenfor Galleriet skinner Fana-venninnene Camilla Skodvin (14) og Katharina Skutle (14).

Denne fikk jeg fra Katharina, forteller Camilla og viser oss:

«Kanskje du vil tvile og glemme vårt bånd, en gang du er gammel, litt senil og sånn. Men her står det skrevet på mob i len din, jeg er så glad du er venninnen min» Søtt, synes vi. Til slutt en av klassikerne fra journalistens egen innboks: «Kan du hente meg, pappa?»

KJÆRESTER: Silje Kvamsdal og Leif Johnny Saue sender hverandre søte sms-meldinger.<br/>Foto: ARNE NILSEN