TRULS SYNNESTVEDT

Er det rart at publikum hylte av latter og humret av gjenkjennelse på teatrets Lille Scene i går ettermiddag?

Alle de 70 setene og mer til var okkupert i god tid før skuespiller Bjørn Willberg Andersen slo an tonen med «Laiens klage», sangen om han som ble forsmådd av storskjønne Lina og derfor «har forlotte Bergen for bestandig».

— Jeg simpelthen elsker bergensviser og bergenstekster, sier Kent Ove Eide (56) på vei inn på Lille Scene. Han har vært på premieren på «Idioten» på Småscenen kvelden før, men bare ha med seg «bergenslørdagen» på loftsscenen.

— Helt enig, nikker 78 år gamle Anna Småbrekke på vei inn i teatret til en dose bergensk kulturhistorie hun også. Hun fikk med seg «Smitt og smau»-starten lørdag for to uker siden og forsikrer at hun akter å få med seg de neste lørdagene også.

Assortert Bergen

For fire lørdager denne vinteren byr teatrets skuespillere på tekster av bergensforfattere av assorterte årganger, denne uken tekster av blant andre Stig Holmås og mellomkrigstidens Sofie Bjørhovde, hun som beskriver Bergen og bergenserne like godt i ord som Audun Hetland gjorde det med sin strek.

— Lille Scene var smikk full allerede første smitt og smau-lørdagen, flere fikk ikke plass, forteller teatrets informasjonsleder Bente Aae.

På loftet denne lørdagen er snittalderen blant publikum et sted mellom 60 og 70 år. Kjuagutter og småtøser som husker trikkebyen Bergen og Fanahallen og Laila Dalseth og gjømmespell og hansamerker. De er hallatt fra første strofe. Noen hikster i nostalgisk lykke.

Latteren på lur

«Laiens klage» toner ut, Bjørn Willberg Andersen får entusiastisk applaus og Ragnhild Gudbrandsen overtar med Sofie Bjørhovdes Petrine Jokkumsen og Abelone Johnsen, smaudamer som kunne kunsten å prute ned kiloprisen på pale hos strilene på Torget.

Latteren ligger hele tiden på lur langs benkeradene, skuespillerne leker med ord og hverandre og publikum - og Gunnar Bjelland ved pianoet gir de to lunt musikalsk følge.

Bjørn Willberg Andersen er på hjemmebane når han crooner Svend Svendsens «Requiem te Møhlenpristrikken,».

«No ve eg besønge min Møhlenpristrikk, så gikk så en klokke når han ikkje sto.»

Mange blant publikum husket tydeligvis den samme trikken. Med vognfører Olsen, «som sjerte seg en skrå».

Men nå er den jo «loggen ner», Møhlenpristrikken.

- Helt herlig!

— Helt herlig! Det var kommentaren som gikk igjen i garderoben etter siste runde med applaus.

Og vi bare nevner det: Neste smitt og smau-fest er lørdag 26. februar, da er det skuespillerne Merete Armand og Karin Stautland som skal fremføre bergenske tekster, denne gangen av Adolph Berg og Hans Wiers-Jenssen. Da må det bli et folkekrav å få smakebiter fra Wiers-Jenssens evighetssuksess «Jan Herwitz».

Mens vi venter på neste DNS-oppsetning av det mest bergenske av alt det bergenske - familielystspillet om den pompøse kjøpmann Herwitz, hans infame svoger Bøschen, jomfru Hinriksen og doktor Wulfsberg - han fra Østlandet.

Vi tipper smitt og smau-billettene vil gå på svartebørs den lørdagen.

PÅ SCENEN: Det var fullt hus da DNS-skuespillerne Ragnhild Gudbrandsen og Bjørn Willberg Andersen leste og sang tekster av bergenske forfattere på Lille Scene i går ettermiddag. <br/>Foto: VEGAR VALDE
HELT HALLATT: Publikum storkoste seg på Lille Scene med bergenske viser og tekster. Fra høyre Grethe Simonsen, Kjell Simonsen, Åsmund Seivaag og Marita Seivaag.