RAGNHILD DAAE NORDHAUG

— Nei, her kan ikke noe kjøpes for penger. Vi tar bare imot takk, forteller Sigrun Espe.

Sammen med venninnen Signe Andersen sto Sigrun i går på Vågsallmenningen og organiserte byttemarked der «takk» er eneste gyldige valuta. Det er fritt frem å bytte puslespill mot pepperbøsse, spanskkurs mot sko eller vesker mot videofilmer.

— Her kan du komme med tingene dine, levere det inn og bytte det mot noe av det andre som er her, forklarer Sigrun.

— Eller du kan få en tilgodelapp. Den beløper seg til et visst antall «takk», som kan byttes i andre varer senere, eller brukes i Bergen Byttering, legger hun til.

Sjonglering mot dreads

Signe kan fortelle om god respons så langt, men håper at langt flere vil være med på byttemarked utover i uken. Det er bare fantasien som setter grenser for hvilke varer som kan byttes.

— Vi bytter tjenester også. Vi har for eksempel en som tilbyr sjongleringskurs, mens det er en annen som ønsker seg dreads, forteller Signe.

Ivar Madsen (21) kommer slentrende og drar ut innholdet i vesken. Tykke gensere som han ikke lenger bruker, men som kanskje kan komme noen andre til gode.

— Det er mange gode klær som aldri blir brukt. Jeg synes det er et fint tiltak, sier 21-åringen.

Han tar en kikk på noen av varene som kanskje kan bli hans.

Byttemarkedet er en del av Etisk Forbruksuke 2003. Gjennom seminarer, moteshow og debatter ønsker arrangørene å sette søkelyset på forbruket vårt. Fremtiden i Våre Hender har hovedansvaret for uken, og har blant annet fått med seg Bergen Byttering, Changemaker, Grønn Hverdag, Natur og Ungdom, Fretex og Studentenes og Akademikerenes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Dagens kjappeste

Selv om jentene fra SAIH skulle ønske at flere kom til markedet, har de fått masse positiv respons allerede.

— Det er spesielt mange eldre som kommer bort og synes at vi gjør en fin jobb, forteller Sigrun.

— Det er også mange som har spurt om de kan kjøpe ting. De sier gjerne at de skal komme tilbake med varer, legger hun til.

— Unnskyld?

En mørkhåret kvinne smyger seg inn fra høyre.

— Er det sånn at jeg kan få den genseren der borte?

— Har du noe å bytte bort da? lurer Signe.

— Jeg har det sjalet her, forteller kvinnen.

Dagens kjappeste handel er i boks. En enkel måte å fornye seg på - helt gratis.

SKJORTE MOT SLIPS: Ivar Madsen (21) kvitter seg med tykke gensere. For dem får han en pen mengde «takk» som han kan bruke til å bytte til seg andre duppeditter. Signe Andersen (t.h) og Sigrun Espe overvåker handelen.<br/>Foto: KNUT STRAND