TRULS SYNNESTVEDT

Tyrkiske Levent Yuksel (38) har utvilsomt sine norske ord i behold når han beskriver butikken sin som et internasjonalt torg.

Tre måneder etter at han åpnet begge butikkdørene, har folk i nærmiljøet på Nordnes fått et like hverdagslig forhold til matvarer som kadayiflavi, simit og pilavlik bulgu, som de alltid har hatt til heilnorske gulrøtter og grovbrød.

— Veldig bra med en sånn annerledes butikk, samstemmer tre venninner som er innom for å snuse litt, mest på den eksotiske snømandelsjokoladen, viser det seg.

— Den er bare helt utrolig godt, himler Elisabeth Moksnes (25) med begge øynene. Hun er student, bor i strøket og rett som det er innom i den internasjonale annerledesbutikken.

— Faktisk er tre fjerdedeler av alle som handler her faste kunder, forteller kjøpmann Levent. Han har bodd i Norge i åtte år, har drevet tilsvarende butikker i Oslo, men ønsket seg nå ut av storbyen. Og hvorfor ikke satse på smaksløkene hos beboere i republikken Nordnes?

Et lite torg

— Veldig artig at Nordnes har fått en sånn butikk, noe sånt kunne vi trenge i Sandviken også, sier Bjørn Bertelsen. Han er på «trilletur» med familien og kjøper like godt hele vegertarmiddagen på det nye fortaustorget på Nordnes.

For utenfor butikken i Strandgaten strekker Levent hver morgen opp hele huslengden med frukt og grønnsaker - et helt lite torg av spiselige farger, fra fremmedartete kaktusfiken, sitrongress og kjærlighetsnøtten Litchi - til trauste blomkålhoder, slangeagurk og alt en norsk Ola Dunk-husholdning krever.

— Men alt fra egen leverandør, også brødet, det kommer to ganger i uken fra et tyrkisk bakeri i Oslo, forteller Levent.

Det tar ham bare ti minutter å rulle hele torget ut av butikken og på plass på fortauet om morgenen.

— Det passer meg helt utmerket å drive butikk her på Nordnes, i et nærmiljø der det bor folk, og der det attpåtil er mulig å finne en parkeringsplass, sier han.

Mens Nordnes-folk stikker innom for å kjøpe alt fra «spiced tea» til fetaost og stekte bønner på boks.

Mange plukker med seg grønnsakene de skal ha til søndagskjøttkakene.

Mens en frue i nabohuset snoper seg noen hekto kandisert ingefær. Det er nemlig så utrolig godt, innrømmer hun nede fra posen.

Og landsmannen Ali Amed må ha et tyrkisk pidebrød til å dyppe i tzatzikien.

— God smak, god smak! smiler han forklarende.

Forklarer og anbefaler

— Den største gruppen som handler her er nok unge par, men jeg har kunder av alle slag, forteller Levent. Mange kunder vil gjerne vite mer om hva som skjuler seg bak de ukjente navnene på bokser, flasker og poser.

— Jeg gjør mitt beste for å forklare - og anbefale, sier han. En av de faste anbefalingene hans er å erstatte risen med knust hvete. Forskjellige måter å tilberede og bruke det tyrkiske brødet på, er han også en racer på.

— Hele poenget er å ha produkter som ikke er tilgjengelig i vanlige norske butikker, forklarer Ankara-tyrkeren på Nordnes, mens han tryller frem et lite glass rykende varm tyrkisk te fra bakrommet.

— Godt for halsen på denne årstiden, forklarer han.

— Kjusa Nordnes, tenker vi.

NYTT NORDNES: Nordnes har fått en smak av både Tyrkia og halve jordkloden etter at Levent Yuksel (i døren) åpnet sin dagligvareforretning med internasjonal mat i strøket.<br/>Foto: HELGE HANSEN
STERK KOST: Både sterke smaker og sterke farger på Nordnes om dagen.
SNUSER: Christina Kalstø bor på Nordnes og liker å snuse etter internasjonale nyheter i hyllene i den tyrkiske dagligvareforretningen.