— Siden 1922 har hele seks Wilson-generasjoner hatt glede av båten, forteller dagens eier Ralph Wilson, mens foreløpig siste generasjon, Amy Marie (10 måneder), koser seg på mamma Cecilies fang om bord.

— Den er blitt som et familiemedlem, sier Ralph, og klapper på det lyseblå skroget. Både hans far og farfar har også vært lykkelige eiere av O - 133.

Den 32 fot smekre båten viser seg frem i all sin langstrakte prakt ved Vednæsstølen, noen minutters tøffing fra Halhjem kai, der den i tillegg til kjærlig pleie også har spesialbygget naust. Ja, til og med med skriftlig anvisning på hvordan den skal tas inn og ut av naustet.

Ny motor i sommer

— Vi har brukt sommeren på å få installert miljøvennlig elektrisk motor, forteller Ralph, og setter skipperluen på hodet, den har fulgt familien siden 1920.

Den nye motoren blir båtens femte siden den ble bygget ved Helle Baatbyggeri i Arendal i 1921. Mye av det opprinnelige løsøret er fremdeles om bord; som tåkehorn, spritkokeapparatet, gamle kjeler og bensinkanner. Et lite maritimt museum på kjøl.

— Båten har vært klinket, men ellers er lite skiftet ut, sier dagens «Amy»-eier.

— En av grunnene til at båten har vart så lenge, er nok det faktum at den bare har vært på sjøen i de snilleste sommermånedene, mener Ralph.

— Dessuten har vi behandlet båten som et familiemedlem, den har jo sjel, forklarer han.

Fire generasjoner på dekk

Akterut har et representativt utvalg av Wilson-familien samlet seg til te og boller en solgløttene ettermiddag i september. Faktisk fire generasjoner på samme dekk.

— I årenes løp har vi hatt mange flotte turer i Bjørnefjorden og til Hardangerfjorden, forteller Turi Kooter Wilson, gift med båtens forrige eier og i dag den med lengst fartstid om bord, fra 1946.

Og både datter Anne Beate og datterdatter Cecilie Beate nikker henført og minnes turer på sjøen med sol og sang og strandhogg i Bjørnefjorden.

— Og turer både til Bergen og Bømlo, supplerer Turi.

Men ikke alltid i solstrålevær. For i en logg fra en bærtur til Skår ca. 1930, heter det:

«Etter hvert blåste det opp ganske voldsomt, noe som førte til at stemningen i båten ble noe taus og trykket., inntil den 87 år gamle Emilie med et sukk kastet frem sin eneste trøst: - Akk, ja - det er i alle fall godt å vite at vi får dø sammen...» Det gikk bedre enn fryktet. Og trøstefulle Emilie var ingen ringere enn Georgine Caroline Emilie Wilson (1843 - 1936), som er tipptippoldemor til dagens sjette generasjon om bord, ti måneder gamle Amy Marie.

Både båten og unge Amy er etter tur oppkalt etter Truls Wiel Wilsons kone, Amy Wilson (1888 - 1978). I denne familien holdes tradisjoner i hevd.

Eneste motorbåten

— I de første årene etter 1921 var «Amy» lenge den eneste motorbåten i Halhjem-området, forteller Ralph.

— Vi har lagt store vekt på at «Amy» skal beholde sitt opprinnelige utseende i detalj, det eneste unntaket er maskinen, sier han.

Å se familieklenodiet skjære gjennom vannet er en maritim fryd for øyet.

— Ja, den har en helt annen måte å gå på enn mange av dagens båter. Den glir gjennom vannet, ikke oppå, sier Ralph.

Og familien takker fremdeles høyere makter for at båten ikke ble konfiskert av tyskerne under krigen.

— De var her for å hente den, men familien hadde vært forutseende nok til å ta av topplokket og gjemme det i skogen, forteller Ralph.

Derfor ligger «Amy» fremdeles inne i pollen ved Vednæsstølen - og venter på at stadig nye Wilson-generasjoner skal sette sjøbein om bord.

A NICE CUP OF TEA: Kosestund om bord i generasjonsbåten «Amy» i farvannet ved Hal-hjem. Fra venstre Turi Kooter Wilson, Cecilie Beate Wilson Ramstad med datteren Amy Ma-rie, Anne Beate Wilson Ramstad og Ralph Wilson.
Strand, Knut
FIN STIL: «Amy» skjærer gjennom vannet til 20 i stil, slik den har gjort det i 85 år.
Strand, Knut
FØRSTE SOMMEREN: Om bord i «Amy» i 1922, første sommeren motorbåten var i Wilson-familiens eie. Båteier Truls Wiel Wilson med sønnen Billy i armene. Foto: Privat
Wilson
FØRSTE SOMMEREN: Om bord i «Amy» i 1922. Billy med namma Amy. Foto: Privat.
Wilson
GAMMELT: Det meste om bord i «Amy» er som det var i gamle dager.
Strand, Knut