— Jeg ble deprimert av de lange korridorene, de upersonlige oppholds- og pasientrommene på opptreningssenteret jeg bodde på, sier styrelederen i Helse Bergen.

En smal seng på et knøttlite rom og et altfor trangt bad. Det er fasilitetene som Helse Vest tilbyr pasienter som skal rehabiliteres på Åstveit Helsesenter i Åsane.

Fullkommen tristesse

— Den fullkomne tristesse. Slik karakteriserer styrelederen i Helse Bergen forholdene som møtte henne da en kneoperasjon førte til at hun fikk møte hverdagen som pasient.

Frøiland sto på venteliste ett år før hun fikk skiftet ut det utslitte kneet med en protese.

Det skjedde på Haraldsplass diakonale Sykehus, for tre uker siden.

— Jeg vet det er kamp om rehabiliteringsplassene for oss Vestlands-pasienter. Derfor gledet jeg meg svært over plassen som Haraldsplass tilbød meg på Åstveit etter operasjonen. Jeg var svært motivert før oppholdet. Men det ble en veldig nedtur, sier Frøiland.

Hun understreker at fysioterapeutene og personalet på Åstveit er meget dyktige

— Takket være dem, holdt jeg ut en uke. Men jeg ble deprimert av å bo på en så umoderne institusjon, sier Frøiland.

Upersonlig

— Pasienter som kommer på rehabiliteringssenter bør bli mottatt i trivelig og hjemmekoselig fysisk miljø. Det mangler på Åstveit, sier hun

— Måltidene serveres til strengt fastsatte tider i en umoderne spisesal. De som kommer for seint, må nøye seg med kald mat. Det er ingen mulighet til å spandere enn kopp kaffe til gjester som kommer på besøk. Aviser og bøker å lese i finnes knapt.

— Pasientrommene har ingen godstol å sitte i. TVen står i en mørk kjellerstue. Jeg orket aldri å sette meg der. Jeg holdt meg derfor mye på rommet om kveldene med radioen som mannen min kom med, som selskap, sier hun.

Savnet svømmebasseng

Frøiland savnet også et svømmebasseng å trene i. Det mener hun bør være obligatorisk på en opptreningsinstitusjon.

— Det er ikke slike forhold vi ønsker å tilby våre pasienter som kommer hit for å bli friske, sier Frøiland.

Hun har flere ganger både som stortingsrepresentant og som styreleder i Helse Bergen vært kritisk til statens knappe bevilgninger til rehabilitering.

— Helse Vest kjøper alle sine opptreningsplasser på private institusjoner. På Vestlandet er det i dag så få institusjoner at foretaket ikke kan velge bort noen i anbudskonkurransen. Helse Vest må ta de plassene som tilbys. Det går ut over kvaliteten, sier Frøiland.

Hun mener det er på tide at Helse Vest stiller strengere krav til kvaliteten på plassene helseforetaket kjøper.

Kjenner seg ikke igjen

Børre Jensen som sammen Eivind Aase eier Åstveit Helsesenter, møtte Frøiland da BT tok henne med tilbake til Åstveit.

Han kjenner seg ikke igjen i kritikken styrelederen i Helse Bergen reiser.

Aase sier at han daglig får mange positive tilbakemeldinger på det faglige innholdet i rehabiliteringen pasientene får på Åstveit.

— Vi er også innstilt på å gjøre en del utbedringer på pasientrommene og fellesrommene. Men våre pasienter kommer hit for å trene og bygge seg opp. De har ikke behov for luksusrom. Og innenfor de økonomisk rammene vi har, er det begrenset hva vi kan gjøre, sier Jensen.

Aarekol, Marita