— Det er svært betenkelig når helsepersonell på denne måten skjuler seg bak taushetsplikten. Det kan hindre nødvendig krisehjelp og viktige legeundersøkelser, sier advokat Line Ingebrigtsen.

I Bergen tingrett representerer hun denne uken én av de syv jentene som ifølge påtalemyndigheten er utsatt for voldtekt eller sex-overgrep.

Den tiltalte 24-åringen skal ha begått overgrepene mellom august i fjor og januar i år.

Misforstått taushet

Advokat Ingebrigtsen har lang erfaring fra overgrepssaker der unge jenter er ofre, og mener hun altfor ofte ser at helsepersonell holder kjeft. Hemmeligholdet gjør vondt verre for unge jenter som ikke tør snakke med mamma.

— Dette er en veldig kritikkverdig og uforsvarlig opptreden. Det kan forsinke nødvendige undersøkelser og politianmeldelse. Foreldrene ser at barnet forandrer seg, presterer dårligere eller får spiseproblemer. De skjønner ikke hva som skjer, og får heller ikke vite det når de henvender seg til helsepersonell rundt jenten. Jeg ser at en helsesøster har behov for tillit blant ungdom, men de bør så langt som mulig motivere ungdom til å fortelle foreldrene, sier bistandsadvokaten.

Hun mener at helsepersonell i slike saker ikke er bundet av taushetsplikt.

Lojale venninner

— Etter min oppfatning er det åpenbart at de ikke har taushetsplikt i slike saker. Det undergraver rollen til foreldrene. Samtidig skulle de være flinkere til å kommunisere, og fortelle hvor viktig det er at foreldrene får vite.

Foreldre er oftest de som sørger for at sedelighetsforbrytelser mot unge jenter blir politianmeldt, men samtidig de siste som får greie på hva som har skjedd. Venninner er lojale og går sjelden bak ryggen på jevnaldrende.

— Venninnegjengen er lukket. Og som oftest er jentene redde for foreldrenes reaksjon, sier Ingebrigtsen.

Den 14 år gamle jenten skal ha blitt voldtatt 27. desember i fjor og siden presset til å holde munn av den tiltalte 24-åringen. Hun var livredd for graviditet og smitte av seksuelt overførbar sykdom. Hun valgte å lette på sløret overfor venninner. Så snart skolen begynte på nyåret skjedde det samme overfor en helsesøster ved en helsestasjon i en av Bergens bydeler.

— I perioden før helsesøsteren gikk til moren var jenten svært engstelig, sier bistandsadvokaten.

Krever 500.000 kroner

Saken som i går startet i tingretten, omfatter overgrep mot til sammen syv jenter. Fire av dem har anmeldt mannen for voldtekt hjemme på hybelen til mannen.

De fire jentene har alle hatt behov for psykologhjelp på grunn av sterke reaksjoner etter voldtektene som 24-åringen står anklaget for.

De fire jentene var i alderen 12 til 15 år i det aktuelle tidsrommet.

— Det går igjen at alle jentene sliter veldig, sier Grethe Gullhaug, bistandsadvokat for den yngste jenten.

Advokat Hege Mørk sier hennes klient måtte avbryte skolegangen.

— Hun skal begynne hos psykolog nå, og er i ferd med å lappe sammen livet sitt, sier Mørk.

De fire jentene krever til sammen en halv million kroner i erstatning.

Det lyktes ikke BT å komme i kontakt med ledende helsesøster ved den aktuelle helsestasjonen i går kveld.

- TAUSHET ER TULL: - I altfor mange overgrepssaker mot unge jenter går det altfor lang tid før foreldrene får vite det, mener advokat Line Ingebrigtsen (nr. to fra høyre). Hun representerer en av jentene som skal være voldtatt av en 24 år gammel kurder i Bergen. De andre advokatene er Hege Mørk (f.v.), Grethe Gullhaug og Grete Osphaug.<br/>Foto: TOR HØVIK