— Pirket-prøven har gitt større utslag enn forventet hos helsearbeiderne. Det er rimelig grunn til å anta at de kan ha blitt smittet i kontakt med flyktningene, sier kommuneoverlege Halvard Wannag Sele i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane til Bergens Tidende.

Reaksjonen på pirket-prøven er sterkere hos helsearbeiderne som har vært i nærkontakt med flyktningene.

— Vi finner ikke samme reaksjon på pirket-prøven blant dem som har hatt lite med flyktningene å gjøre, sier Sele.

Helsepersonale og ansatte i kommunen er allerede testet. Denne uken tas det pirket-prøver av alle andre som har vært i kontakt med familiene.

De tre familiene kom til Norge fra Liberia like før jul i fjor. Liberierne var innvilget asyl på forhånd, og kom til Norge som kvoteflyktninger etter 10 år i flyktningleir i nabolandet Elfenbenskysten.

- Smittefrie nå

Tuberkulosen ble oppdaget i januar. Kommuneoverlegen vil ikke si hvor mange av de 15 flyktningene som er smittet, eller om tuberkulosen har rammet både barn og voksne.

— Den eller de som var smittet, er under behandling og er nå smittefrie, sier Sele.

Ifølge overlege Hans Fredrik Jentoft ved Haukeland universitetssykehus kan man være rimelig sikker på at smittefaren er over tre uker etter påbegynt behandling.

— Men man skal være varsom med små barn. Når de sitter på fanget, puster man gjerne på hverandre, sier Jentoft.

Borte fra skole

De tre familiene hadde med seg helsepapirer fra Liberia, men kommunehelsetjenesten i Gloppen var ikke trygg på at alle diagnoser var stilt og at alle relevante undersøkelser var gjort. Tuberkulosen ble oppdaget etter grundige undersøkelser.

Barna er holdt borte fra skole og barnehage, og de voksne har ennå ikke begynt på norskkurs.

— Det er vi veldig glade for i dag. Vi føler at vi har situasjonen under kontroll, sier Sele.

Familiene har ikke hatt noe normalt sosialt liv etter at de kom til Norge, men de er ikke totalt isolert.

— Flyktningene er veldig lei seg for at de kan ha smittet noen. Men det er ikke deres skyld at de er havnet i en slik situasjon, understreker Sele.