ØYULF HJERTENES KRISTINE HOLMELID

— Helseøl? Nei, øl er kultur og kos. Å drikke øl for å være sunn ville aldri falt meg inn, sier Trygve Didriksen.

Han sitter sammen med Arne Didriksen og Vidar Bogevåg på Skipperstuen en tidlig søndag kveld. De tre koser seg med hver sin halvliter som en avslutning på helgen, men har ikke tro på at øl som skal hjelpe for helsa vil slå an i Norge.

— Og hva hjelper det å drikke sunt øl når en trøkker i seg haugevis med speilegg når en kommer hjem fra byen, spør kameratene.

Viktige karbohydrater

I USA har helseopptatte ølkunder lenge kunnet kjøpe øl med lite karbohydrater. Foreløpig har norske ølkunder i det store og hele måtte ta til takke med vanlig øl.

Informasjonssjef Lisbeth Hope Frugård i Hansa Borg Bryggerier tror det «helt sikkert» er marked her til lands for øl som er mindre usunt enn de fleste av dagens varianter.

— Kundene er interessert i det som kan gi helseeffekter. Slik sett er ikke øl annerledes enn andre produkter, sier Hope Frugård.

Verken Hansa Borg eller Ringnes tilbyr i dag alkoholholdig øl med ekstraordinært lavt innhold av karbohydrater, eller øl med helsebringende effekter. De to bryggeriene vil ikke ut med om de vurderer å lansere slike produkter.

Øl brygget på havre

I helgen skrev den svenske avisen Expressen om en forskergruppe ved Lund universitet som har brygget et øl som reduserer kolesterolnivået.

Hemmeligheten bak ølet er at det brygges på havre, ifølge prosjektleder Arne Berge. Havren inneholder store mengder vannløslig fiber som effektivt senker kolesterolinnholdet i blodet.

Ifølge forskerne både smaker og ser ølet ut som et vanlig øl.

— Man skulle kunne kalle det helseøl, si er Berge til avisen.

Nå leter svenskene etter et bryggeri som vil inngå partnerskap med dem, og starte bryggingen. Ølet kan muligens være på markedet om bare noen måneder.

- Slår an i andre land

Kommunikasjonsdirektør Anne Marit Schiong i Ringnes ser ikke bort ifra at såkalte helseøl kan slå gjennom i Norge.

— Vi ser at dette er noe som slår an i enkelte land, og da er det naturlig å tenke seg at det kan være et marked for slikt øl i Norge også, sier Schiong.

— Men hvilke produkter vi eventuelt vil lansere kommenterer vi aldri på forhånd, påpeker hun.

— Hvorfor har vi så lite innslag av «helseøl» i Norge?

— Kanskje fordi dette er en ny trend i verden. Vi lager det forbrukerne vil ha, og til nå har det stort sett vært vanlig pils. Men dersom forbrukerne etterspør nye typer, så utvikler vi det, sier Schiong, som understreker at de selv ikke bruker betegnelsen helseøl.

Skeptisk til helseeffekt

Lisbeth Hope Frugård i Hansa Borg vil ikke si noe om hvorvidt brygging av slikt øl kan være interessant for dem. Hope Frugård er generelt skeptisk til at øl seiler under flagget «helseøl».

— Jeg ville aldri kalt noe øl for helseøl, sier hun.

— Hvorfor har vi så lite av dette i Norge?

— Det er ikke lett å si. Én årsak kan være at kaloriinnholdet må reduseres med 30 prosent dersom du skal kunne kalle det lavkaloriøl. Da blir det vanskelig å opprettholde alkoholprosenten, påpeker Hope Frugård.