Han mener Forsvarsbygg viser unnfallenhet i denne saken.

— Vi har gjort målinger i tre av boligene i Gorsvei, like ved Haakonsvern, og konsentrasjonene av muggsoppsporer er så høye at folk ikke bør bo i disse husene. Det er sjelden vi ser så høye verdier, sier Langvad. Han er førsteamanuensis i mikrobiologi og har 25 års erfaring med denne typen problem.

Han synes at Forsvarsbygg, som har hatt ansvar for Forsvarets boliger siden 1. januar i år, viser unnfallenhet når de ikke gir beboerne nye steder å bo umiddelbart.

— Boligene er uegnet for boligformål. Små barn kan ikke puste inn så store mengder. Det er helsefarlig å bo der, og da bør Forsvaret sørge for nye boliger til disse familiene, sier Langvad. For omkring et år siden fikk beboerne i nabolaget mistanke om at noe kunne være galt med boligene.

- Sykdommer florerte

— Bakgrunnen var alle helseplagene her i nabolaget. Det florerer med allergier, astma, luftveisinfeksjoner, hodepine, forkjølelse og generell slapphet blant både voksne og barn, sier Rolf Ledal, områdetillitsvalgt for Befalets fellesorganisasjon på Vestlandet.

I tillegg oppdaget enkelte beboere fuktige flekker på vegger og gulv i kjellerne sine.

Derfor tok Ledal opp med forsvaret at beboerne var bekymret for at det kunne være problemer med boligene som var årsak til alle plagene.

— Vi tok dette opp for et år siden, men da var det ingen som grep tak i det. Nå bestilte vi selv eksperter som kunne gjøre en undersøkelse av tre av boligene, sier Ledal, som har bodd i Gorsvei i tre år med kone og tre barn.

4. oktober i år kom Actum Norge, et firma som jobber med sopp- og skadedyrkontroll, og mikrobiolog Arne Langvad for å undersøke tre av husene i nabolaget.

— I to av boligene var verdiene så høye at apparatene ble sprengt. Vi har måttet gi skarp beskjed om problemene, men Forsvarsbygg har tatt tak i det nå, sier Ledal.

Kan i verste fall gi kreft

Forekomsten av muggsoppsporer i luften ute er omkring 200 per kubikkmeter. Det bør ikke være høyere verdier inne. I disse husene er det 14.000 sporer i hver kubikkmeter i enkelte rom.

Fuktighet i grunnen av husene som er bygget på 60-tallet, er årsaken til de store konsentrasjonene av muggsoppsporer.

— I tillegg er dette den type sporer (Aspergillus versicolor) som vi absolutt ikke ønsker i inneklimaet vårt. De kan gi mange typer helseplager. De vanligste er luftveisinfeksjoner, hodepine og ekstrem tretthet. Over lang tid, for eksempel flere måneder, kan det føre til astma og allergi, og i verste fall har vi sett i forsøk på dyr at det kan gi leverkreft å oppholde seg i rom med så store konsentrasjoner av muggsopp, sier Langvad.

Han synes det er merkelig at Forsvarsbygg nå har hentet inn hjelp bare fra Oslo-firmaet Techno Consult til å kontrollere boligene i Bergen vest.

— De kan sikkert mye i det firmaet, men de er ingeniører. Vi her på universitetet er eksperter på mikrobiologi, så de burde ha oss med i kartleggingen også, mener Langvad.

FÅR KRITIKK: Da områdetillitsvalgt Rolf Ledal (til v.) først tok opp problemene i Gorsvei, gjorde Forsvaret ingenting. Nå lover Forsvarsbygg, med markedssjef Rune Røen i spissen, å ta tak i problemet. Mikrobiolog Arne Langvad ved UiB synes de jobber for seint.
FOTO: KNUT STRAND