Silje S. Bøyum

Helsefarlig asbest drysser fra isolasjonen rundt rør i arbeidsrommene og i fellesgangen.

Det er Kløver Eiendom AS som leier ut lokalene i kjelleren under Svaneapoteket. Selskapet skal ifølge leiekontrakten vedlikeholde fellesarealer og rør. Skadene som blotter asbesten har vært der siden Aslaug Moi Frøysnes og Eli Nilsen flyttet inn.

— Kløver Eiendom må ha visst om asbesten fra tidligere arbeid i bygget, hevder leietakernes talsmann, Finn Eirik Modahl. En representant fra firmaet avviser dette, men ønsker ikke å kommentere saken videre.

Bryter loven

I sommer ble noen av rørene i gangen revet ned av vaktmesteren. Støvet etter arbeidet i gangen lå på gulvet i over to måneder etterpå.

— Vi gikk jo og trakket i det alle sammen. Også små unger som var på besøk, sukker Frøysnes. Nilsen har nylig avlyst en videoproduksjon med barn i lokalet fordi hun ikke tør å ta dem med seg inn.

Arbeid med asbest krever tillatelse fra arbeidstilsynet når det utføres av en ansatt som vaktmesteren. Når man arbeider med asbest er det dessuten vanlig å bruke lufttette drakter og lage undertrykk i rommet slik at ikke støvet kommer på avveie.

Det ble tatt fire prøver som ifølge Modahl alle påviser asbest. Vanligvis når en skal ta slike prøver borer en seg inn gjennom ytre lag og tar prøver innenfra. I Strandgaten var det nok å pirke litt i selve asbesten.

Kløver Eiendom AS har ifølge Modahl tilbudt seg å fikse skaden ved å dekke rørene med 'plasthette'. Dette har imidlertid ikke blitt gjort.

Oppdaget tilfeldig

Asbesten ble oppdaget ved en tilfeldighet av en besøkende som rådet leietakerne til å undersøke saken. Leietakerne tok først kontakt med huseieren som gikk med på å ta prøver. Fordi resultatet lot vente på seg fikk leietakerne i mellomtiden tatt prøver uavhengig av utleier.

Høy eksponering for asbeststøv øker risikoen for bl.a. lungekreft. Hvilken helserisiko leietakerne har pådratt seg vet ingen. Fem band og et firma leier også lokaler i bygningen, men disse lokalene er ikke blitt undersøkt for asbest. Asbest ble forbudt å bruke i Norge rundt 1980, men ble brukt særlig fra 1940 til 1960 og finnes i en del eldre hus.