Det kom frem i Sløvåg i dag, hvor direktøren for Helsedirektoratet, Bjørn Inge Larsen er på befaring.

Helse Vest skal gjennomføre en stor undersøkelse folk i Gulen og Masfjorden som har hatt plager. Helsedirektoratet har hatt kontakt med Helse Vest, og de diskuterer fortsatt hvordan dette skal gjennomføres. Det er imidlertid Helse Vest som skal stå for den praktiske gjennomføringen.

Befaring

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) og direktør i Statens Forurensingstilsyn (SFT), Ellen Hambro, er også i Sløvåg onsdag.

Delegasjonen skal se på tankanlegget som eksploderte sammen med blant annet formannskapsmedlemmer fra Gulen. Etter befaringen skal de i et møte i Eidsbotn grendehus, hvor de blant annet skal møte folk som har hatt helseplager etter eksplosjonen.

Et møte med formannskapet i Eivindvik i Gulen står også på programmet.

— Alvorlig

SFT har tidligere krevd at Alexela Sløvåg, selskapet som kjøpte tankanlegget etter eksplosjonen, måtte fjerne de resterende forurensede grusmassene innen 1. juli.

15. juni bekreftet Alexela, ifølge SFT, at de hadde funnet en løsning for fjerning av avfallet i Tyskland. Den 3. juli erkjente imidlertid bedriften at avtalen likevel ikke var på plass.

— Vi ser alvorlig på at bedriften ikke har etterlevd vårt pålegg og at de har gitt oss uriktige opplysninger om behandlingsløsningen, sier SFT-direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

Løsning i går

I går kom det frem at SFT ber Norsk Avfallshåndtering (NOAH) på Langøya ved Holmestrand ta hånd om de forurensede grusmassene frå Sløvåg.

— Det er ekstraordinært at vi går inn i markedet og finner behandlingstilbud, men nå så vi det som nødvendig å selv sørge for at en løsning kom på plass, sier SFT-direktøren i pressemeldingen.

Øystein Torheim (MMS)