ROY HILMAR SVENDSEN

Politiet ble varslet om innbruddet klokken 03.40 natt til lørdag av et vitne som hørte et vindu bli knust og deretter så en bil som kjørte fra stedet.

— Det har vært et lynkjapt brekk. Gjerningsmennene har gått kjapt inn ved å knuse et vindu, og rasket med seg det som var av gull, sier operasjonsleder Torfinn Søvik ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Ingenting var forsikret

For ur- og gullsmedbutikken Monrad Johnsen Eftf er tyveriet en økonomisk katastrofe.

— Tyvene har stjålet med seg alt som var av gull - armbånd, halskjeder ringer og smykker. Verdien på alt har jeg ikke oversikt over, men det er snakk om flere hundre tusen kroner. Ingenting var forsikret, så dette blir rent tap, sier Harald Fagerstrand sr. (69) til BT.

Butikken like utenfor Eid sentrum ble grunnlagt i 1885, og har vært i familiens Fagerstrands eie siden 1972. Det er sønnen i familien som nå står for driften. Både innehaveren, beboerne i husets andre etasje og nærmeste nabo er for tiden på ferie. Om det var ren flaks at huset var tomt - eller om tyvene visste det, er uklart. Uansett fikk tyvene fred til å plyndre butikken, selv om alarmen ulte.

— Jeg tror ikke det hadde hatt noen betydning, sier Fagerstrand.

— Dette ser ut til å ha skjedd så fort at man knapt hadde fått buksen på seg før det hele var over, sier 69-åringen.

Fluktbilen funnet

Da Fagerstrand og datteren Synnøve kom for å rydde opp i går morges, lå det gull strødd både på gulvet og utenfor det knuste vinduet. Politiet tror derfor ikke at det står helproffe kriminelle bak røvertoktet.

— Profesjonelle folk ville nok ikke gjort det på den måten. Men det er nok folk som visste hva de var ute etter, sier operasjonsleder Torfinn Søvik til BT.

Håpet deres er at tyvene har lagt igjen spor i butikken, på gullvarene eller i fluktbilen. I går formiddag fant politiet en sort Honda Accord parkert på en sidevei ved Skredestrand, mellom Eid og Stryn.

— Det er funnet gjenstander fra butikken i bilen, så vi antar at det er den som er brukt ved tyveriet, sier Søvik. Han ber folk som kan ha sett den svarte Hondaen natt til fredag om å ta kontakt med politiet. Politiet ønsker også opplysninger om en motorsyklist som skal ha kjørt gjennom Eid sentrum i stor fart i firetiden om natten.

Vil prøve å drive videre

— Har politiet noen formening om hvilket miljø som kan stå bak, eller hvor tyvene kom fra?

— Bilen er stjålet fra Volda på Sunnmøre, så der har vi jo et utgangspunkt, sier Søvik, som lover at saken vil bli høyt prioritert de kommende dagene.

Tross det forventete stortapet etter tyveriet, er Harald Fagerstrand sr. overbevist om at den gamle ur- og gullsmedbutikken i Eid kommer til å overleve.

— Vi må prøve å drive videre, selv om det nok er liten sjanse for at vi får tilbake alt gullet som ble stjålet. Slikt er jo dessverre lett å omsette, sier Fagerstrand.

PLYNDRET: Da Synnøve Fagerstrand og faren Harald kom på jobb i går morges, var det ikke noe gull igjen - bortsett fra det tyvene hadde mistet på gulvet.<p/>FOTO: EIVIND REED
TOMT HUS: Huset der gullsmedbutikken ligger, var ferietomt.<p/>FOTO: EIVIND REED