Den massive kritikken av navnet n'joy på den planlagte kafeen på Festplassen, har tatt opphavsmennene på sengen.

Nå gir eieren Bjørn Hanevik opp hele navnet, og lar publikum i regi av Bergens Tidende bestemme i stedet.

Den ballen tar Kari Pedersen, leder i Bergens Tidendes «tett på»-redaksjon.

— Det har jo kommet veldig mange gode forslag på nettet. Over helgen setter vi ned en jury som skal plukke ut de beste av disse forslagene, sier Kari Pedersen.

«Feststova - aldri!»

I den juryen havner trolig også mannen som fant på det utskjelte n'joy-navnet; Per Ivar Grung i Bon Appetit. Han tar oppstyret med humør.

— Det er tydeligvis ikke min sterke side å finne på navn, ler han lett oppgitt, og medgir at engasjementet rundt navnevalget nok er i overkant av forventet:

— Vi hadde ventet oss engasjement rundt selve plasseringen av kafeen; ikke så mye støy rundt navnet. Men det er jo artig da, med så voldsomt engasjement.

Per Ivar Grung er ikke bare imponert over alle navneforslagene som bt. no-leserne så langt har kommet opp med.

— Jeg synes jo mange av de navnene er like tragiske. Plasskafeen og Michelsen - det er jo veldig traust. Og Feststova - hva er nå det ? Du får meg aldri til å kalle kafeen Feststova! Her bygger vi en moderne kafé i glass og stål, og så skal vi kalle den Feststova? Nei, da avlyser vi heller hele konkurransen!

Tja til Michelsens

Michelsens er et annet av bt. no-lesernes navneforslag, og var i går et av de mest populære.

— Heller Michelsens enn Feststova, i hvert fall, håper Per Ivar Grung.

Han er opptatt av at navnet skal fungere også for utenlandske turister.

— Det er jo også foreslått navn som Bekkalokket og Pillehytten. Jeg ser ikke for meg at en gjeng japanere vil skjønne noe som helst av det.

Per Ivar Grung setter derfor sin lit til at navnejuryen vil ha et medlem fra reiselivsnæringen, for å forhindre at navnet blir for sært for utlendinger.

— Men jeg er mest opptatt av at vi skal lage en fin kafé på en plass som i dag ikke blir særlig brukt, sier Per Ivar Grung.

Forhindre Xhibition-reprise

BTs Kari Pedersen tar den store interessen rundt kafénavnet som nok et tegn på at bergensere er veldig opptatt av byen sin:

— Og Festplassen er jo selveste indrefileten, og den skal man ikke tulle med. Vi har jo allerede det ulykksalige Xhibition midt i sentrum, og vi vil ikke ha reprise på det, sier hun.

At BT nå bidrar til navnevalget på den nye kafeen på Festplassen, ser hun positivt på:

— Vi har jo et ønske om at BT ikke bare skal være kritiske, men også være med å få til gode løsninger.

Og eieren selv - Bjørn Hanevik?

— Vi får vel rette oss etter Bergens befolkning, siden alle skriker opp slik. Det er greit det, og det blir gøy med navnekonkurranse, sier han.

Bjørn Hanevik synes ikke det er så rart at det blir spetakkel om sånt i Bergen:

— Festplassen er jo spesiell, og jeg kan godt forstå at mange reagerer på kafénavnet i forhold til plasseringen. Men det er gøy. Det er kjekt med engasjement. Og nå må jeg vel finne på et navn jeg også og legge inn på bt.no ...

PS! bt.no har fått inn rundt 500 forslag som skal behandles av juryen. Vi kommer definitivt tilbake med mer.

I FRILUFT: Slik er det meningen at den nye kafeen med uteservering på Festplassen skal se ut, sett fra Christies gate. Kafeen er tegnet av arkitekt Tor Lund. Nå blir det konkurranse om det beste navnet.
ILLUSTRASJON: LUND OG PARTNERE AS