Onsdag formiddag aksjonerte politiet mot «Angels Place» — de bergenske lokalene til MC-klubben Hells Angels i Hardangerveien, Fana.

To menn på 37 og 47 år er pågrepet.

De er begge siktet for forsøk på brudd på straffelovens paragraf 222. Paragrafen knyttes ofte til torpedooppdrag eller tilsvarende trusler.

Lokal Hells Angels-leder

37-åringen er en av bergensklubbens lokale ledere. Det har han vært i flere år, blant annet da klubben under navnet MC Norway var rekrutter til å bli fullverdig Hells Angels-klubb.

Han var også med i forgjengerene Renegades og Highwaymen.

Mennene vil bli sittende i politiets varetekt til i morgen, opplyser politiadvokat Sylvia Myklebust.

— Vi har tatt en del gjenstander i beslag, både i HA-lokalene og hjemme hos de siktede. Dette vil det ta litt tid å gjennomgå, sier hun.

- Oppsøkte mann

Politiet mener de to oppsøkte en mann som er hjemmehørende i en kommune i Sunnhordland.

Der skal de ha forsøkt å presse mannen for penger. Dette lyktes de ikke med, mener politiet.

Mannen som skal ha blitt forsøkt utpresset, gikk ikke selv til politiet. Det skal ha vært andre rundt ham som anmeldte forholdet.

Siktet i 2010

Politiet vil ikke bekrefte hvem de har pågrepet. 37-åringen er tidligere straffedømt for et mindre forhold. Han var i 2010 siktet for pengeutpressing, en siktelse politiet etter hvert frafalt.

Også den gang slo politiet til mot Hells Angels' lokaler i en større aksjon.

47-åringen skal ikke være tidligere straffedømt. Begge mennene bor i bergensområdet. De to vil bli avhørt i løpet av onsdag kveld, sier Myklebust.

Hun karakteriserer saken som alvorlig.

— Politiet ser alltid alvorlig på pengeinnkreving ved bruk av tvang. Det er ikke noe vi ønsker at privatpersoner skal drive med, sier hun.

Fullverdig medlemsklubb

Renegades, MC-klubben som den gang hadde 14 medlemmer, ble tatt opp i Hells Angels i 2011. Da hadde de vært først såkalte hangarounds, det første steget for åbli medlemsklubb, fra 2009.

Året etter rykket de opp til prospects, før de i mai 2011 ble fullverdige medlemmer på en seremoni i Hokksund.

I 2008 benektet nettopp 37-åringen at daværende Renegades MC hadde noe særlig ønske om å bli med i Hells Angels.

- Ødela døren

Klubbmedlem Frode Takle mener politiet brukte unødig mye makt da de tok seg inn i klubblokalet.

— Jeg var der ikke selv, men jeg har hørt at politiet ødela inngangsdøren. Det er helt unødvendig. De kunne bare ringt på, mener han.

Sylvia Myklebust sier at polititjenestemennene banket på døren, men uten å få svar innen rimelig tid.

— Når politiet skal inn og sikre bevis i en sak, er det et poeng at vi må raskt inn på eiendommen. Vi kan ikke vente særlig lenge, sier hun.

- Trist

Advokat Jørgen Riple representerer 47-åringen som nå ersiktet for torpedovirksomhet. Forsvareren omtaler politiets aksjon motMC-klubbens lokaler som smått parodisk.

— Jeg stiller meg noe undrende til at politiet gårinn med så store ressurser når de i starten ikke mente at saken var alvorlignok til at de ville oppnevne forsvarer for de siktede. Dette skjedde først senti ettermiddag, sier Riple.

Sylvia Myklebust viser til at politiet har klassifisert Hells Angels som en kriminell MC-klubb, og at det var bakgrunnen for at de handlet som de gjorde.

— Nettopp fordi Hells Angels er en såkalt énprosentsklubb,må vi ta sikkerheten til våre mannskaper på alvor. Det er bakgrunnen for at vigikk såpass hardt til verks, sier hun.

Jørgen Riple kjøper ikke politiets forklaring.

— Jeg syns nesten det er trist. For meg er det åpenbart atdette er et spill. Dette er politikk. Dette er ikke politiarbeid, sier han.