På sine nettsider meldte Hells Angels MC Norway at Renegades MC Bergen i går ble tatt opp som en såkalt Hangaround Club – støttemedlemmer i Hells Angels. Det er et steg på veien til et fullverdig medlemskap i klubben.

– Vi kan bekrefte at det skjedde lørdag, sa en navnløs representant for Renegades MC da BT ringte klubben lørdag kveld.

Utover det ville ikke klubben kommentere saken. Støynivået i bakgrunnen kunne tyde på at hendelsen ble markert i klubblokalene i Hardangerveien i Fana.

Politiet bekymret Stasjonssjef ved Fana politidistrikt, Norvald Visnes, er ikke overrasket over det som nå har skjedd.

– Dette har vi ventet på. Vi regnet med at det ville skje allerede ved årsskiftet. Snart blir det synlig på vester og klubblokalet, sier han.

Visnes er bekymret for situasjonen og de mulige ringvirkningene som kan komme i tiden fremover. Han viser til en MC-klubb som setter seg utenfor gjeldende lover og regler.

– Når vi ser hva som skjer rundt omkring i Europa, er det ekstra grunn til bekymring, sier stasjonssjefen.

Bergen har hittil vært den eneste storbyen i Norge uten egne avdelinger av Hells Angels. Heller ikke konkurrentene Outlaws eller Bandidos har vært representert i byen.

– Det som er gjennomgående når en klubb har etablert seg i en ny by, er at de andre klubbene vil gjøre alt de kan for å etablere seg i samme by, sier Visnes.

Setter inn store ressurser BT har tidligere skrevet om at politiet gjennom etterforskning har fått konkret informasjon om at Renegades MC ville bli tatt opp i Hells Angels.

Highwaymen slo seg i år sammen med Renegades, og de harde kjernene i de to klubbene skal ha presset på for medlemskap i Hells Angels. For å vinne gunst, skal Renegades blant annet ha deltatt som ryddegutter og vakter på Hells Angels-fester i Norge.

Renegades skal også ha fått tildelt en egen fadder fra Hells Angels i Stavanger. Klubbene sprer seg ved at en etablert klubb går inn som sponsor for dem som vil komme inn i varmen.

Klatrer i HA-hierarkiet I løpet av det siste tiåret har politiet gjentatte ganger varslet Hells Angels' ankomst til Bergen.

– Jeg ønsker ikke Hells Angels velkommen til Bergen, sa politimester Rolf B. Wegner til BT i 2000.

Den gang var politiet sikre på at to lokale klubber – Union MC og Renegades – jobbet for å komme seg inn i HA.

I 2005 ble det på ny slått alarm, da om klubben Hog Riders, som skulle ha overtatt flere medlemmer fra Union. Politiet var på plass da klubben arrangerte fest i sine nye lokaler i Kjøkkelvik, og noterte seg at medlemmer fra både Hells Angels og Bandidos var på plass.

Fire år senere er advarslene blitt virkelighet. Nå vil neste steg for Renegades MC i Hells Angels-hierarkiet være å bli såkalte prospects, det vil si at klubben får en prøvetid før de kan bli fullverdige medlemmer i Hells Angels.

FØLGES TETT: Politiet fulgte med da Hells Angels-medlemmer dukket opp på Highwaymens jubileumsfest i Espelandshallen i 2007.
Odd Mehus (ARKIV)