• Jeg gleder meg til å se slangene! sier 12-åringen Thord Brynjar Thorsen. Han er en av de 60 elevene i Nordhordland som er best på brannforebygging. I går feiret sjetteklassingene med tur til Akvariet.

RAGNHILD DAAE NORDHAUG

Thord Brynjar Thorsen står på en benk og forsøker å fotografere noen av fiskene i Akvariet. Sjetteklassingen fra Knarvik barneskule har vært med i en konkurranse om forebygging av brann, og bidraget til konkurransen falt i smak hos juryen.

— Vi laget en brannlue med en dusk. Dusken står opp som flammer ut fra hodet, forklarer han.

Det er forebyggende avdeling i Nordhordland og Gulen interkommunale brannvern (NGIB) som står for konkurransen. I ti år har Leif-Atle Træland, eller Leifemann, som elevene kaller ham, reist rundt til sjetteklasser i regionen med et undervisningsopplegg om brannforebygging. I samme slengen oppfordrer Træland elevene til å være med i en konkurranse, og elevene sender inn videoer, tegninger, dikt, sanger eller luer med flammedusker. De beste bidragene vinner en tur til Bergen, og i år er det elever fra Knarvik barneskule og fra Hordabø, Dalsøyra og Skodvin skuler som får være med. Elevene besøker Akvariet, og turen går også til Gjensidige NOR som byr på pizza, brus og informasjon om båtvett og bilvett.

Færre branner enn vanlig

— Motivasjonen er å skape holdninger i det brannforebyggende arbeidet, sier Træland.

Utflukten til Bergen er mest en kosetur, men selv om det er mye vann og lite brann på Akvariet tror Træland at turen har en effekt.

— Elevene tenker enda mer på brannforebygging på grunn av turen, for alle har lyst til å være med. Vi kunne ha fylt tre busser med elever, sier han.

Thord er en av de heldige, og det er ingen tvil om at han har lært noe av kurset til Leifemann.

— Vi har lært å slukke brann og vi har lært hvordan vi skal puste hvis det er røyk i et rom. Da må du legge deg ned på bakken, forteller han.

Det er også sannsynlig at brannforebygging har en effekt i forhold til antall branner i regionen.

— Lindås og Meland kommuner, som var utgangspunktet for prosjektet, har 18.000 innbyggere. I forhold til statistikken på landsbasis skulle da disse to kommunene hatt 17 bygningsbranner hvert år, opplyser Træland.

I 1997 var det bare seks branner i Lindås og Meland, i 1998 var det fem og i 2000 var kommunene nede i to branner.

— Disse tallene kan jo være litt tilfeldige, men det er ikke tvil om at brannforebyggende arbeid har en effekt, slår Træland fast.

VÅTT: På akvariet gir Joachim Ekeli sjetteklassingene fra Nordhordland et innblikk i livet i havet. Leif-Atle Træland (i bakgrunnen) synes at elevene kan så mye om ild at de fortjener å lære litt om vann.<p/>FOTO: HELGE SUNDE