Grunneier og daglig leder av Kvamskogen Hytteservice, Henrik Steine, har fulgt påskeutfarten på Kvamskogen en generasjon og ser store endringer. Selv gikk han langfredag i nydelig vær til Myklavatn, 814 meter over havet, og møtte nesten ikke et menneske.

— Folk som vil gå langt drar andre steder enn på Kvamskogen. Her går over 90 prosent i de 70 kilometerne med preparerte løyper som Kvamskogen Grunneigarskipnad har kjørt opp. Og vi kjører ikke høyere opp enn til rundt 700 meter over havet. Rett og slett fordi de aller fleste ikke går lenger, sier Steine.

Ingen kø til toppene

For 20 år siden gikk alle turgåere tett som maur opp samme løypen i retning Såta, (899 m.o.h) og Tveitakvitingen (1299 m.o.h). Spørsmålet var bare hvor langt du orket å gå langs denne løypen. På en langfredag så fin som den i går, gikk du i tett kø selv fra Såta til Tveitakvitingen. Slik var det ikke i år.

— De fleste sprer seg utover i de preparerte løypene i lavlandet og i skitrekkene, sier Steine.

Vil heller leke

Redaktør for ekstremsportmagasinet Fri Flyt, Anders Waage Nilsen, ser den reduserte entusiasmen for de lange turene som et generasjonsfenomen.

— Den yngre generasjon er mer opptatt av leken enn opplevelsen. Derfor blir det mer nedover-ski enn bortover-ski. De unge som fremdeles foretrekker å slite på egen muskelkraft med appelsiner og Kvikk-lunsj i ryggsekken, har nok fått denne tradisjonen inn med morsmelken, mener Waage Nilsen.

— Snøbrettkjørerne har nok mer motsatt bakgrunn. De er preget av urban kultur og har gjerne ikke blitt jaget særlig mye på tur sammen med foreldrene.

- De gidder ikke

Noen unntak var det på Kvamskogen i går også. Anders Håvardstun (18) fra Midtun hadde slitt seg opp til Såta sammen med faren Roald.

— Får du kompiser med deg på en slik tur?

— Neppe. De gidder ikke.

Anders tror nok at faren må ta noe av ansvaret for hans egen interesse for vanlig turgåing. Han ble tidlig tatt med på tur.

— Det har vært viktig å ha noe å lokke med i sekken, sier far Roald.

Også han har merket seg at turgåingen på Kvamskogen er blitt langt mer spredt og at det er færre som går lange turer til Tveitakvitingen.

VÅRLIG OG DEILIG I HYTTEBYEN: Stadig flere foretrekker påskelivet nær hyttedørene fremfor lange turer i høyfjellet. Slik var det også i går med Else Anita Lønøy, hunden Snoopy og Hilde Lønøy.
Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen