TOR KRISTIANSEN (tekst og foto)

Forståelse og dialog er eneste vei til fredelig sameksistens mellom Palestina og Israel i årene fremover. Å bygge en fremtid på hat, nytter ikke.

Israeleren Nir Oren og palestineren Jalal Shhial Khdiary står sammen. De vil gjøre noe for den neste generasjon. Begge har de mistet et nært familiemedlem i konflikten. I smerten bruker de kreftene på brobygging. De er med i Parent Circle Families Forum og har i over en uke besøkt ulike steder på Vestlandet som Kirkens Nødhjelps gjester. I forbindelse med årets Fasteaksjon støtter Kirkens Nødhjelp den palestinsk/israelske organisasjonen.

— For to år siden var jeg sjokkert over at jeg ikke var blitt advart mot at det var en israeler til stede, forteller Jalal S. Khdiary. Han var på en konferanse i Tyrkia og merket at følelsene av sinne vellet frem i ham. Noe endret seg da israeleren fortalte om tapet av sin sønn. I Bergen slapper Jalal S. Khdiary av med en israeler ved sin side.

— Vi går sammen fordi vi forstår hverandres lidelse, sier Nir Oren. Han mener at hat og demonisering av den andre siden ikke er noen farbar vei å gå. Det nytter ikke å tenke at de andre er onde. Lidelsene er store på begge sider. Her gjelder det å bevare menneskeligheten.

Nir Oren mistet sin mor da en palestinsk selvmordsbomber angrep buss nummer 20 i Ramat Gan i juli 1995. Jalal S. Khdiary mistet en bror og en søster og ble selv såret under seksdagerskrigen i Israel i 1967. Det har kostet begge mye kamp og smerte og komme dit de står i dag. De mener at lidelsene på begge sider har vart lenge nok og vil handle for å bygge en bedre fremtid.

Parents Circle Families Forum ble etablert i 1995 og har 500 medlemmer som alle har mistet et familiemedlem i konflikten mellom Israel og Palestina.