ELISABETH LANGELAND MATRE

— Om det er snegler her? Ja, det skal jeg love deg. Jeg er ute stort sett hver kveld og plukker. Men alle de der brunsnegltriksene tror jeg ikke noe på.

Bjørg Madsen (64) fra Godvik sitter i den velstelte hagen sin og drikker kaffe. Nydelige blomster over alt. Ettermiddagssolen varmer, høsten er fremdeles på en liten armlengdes avstand.

— Jeg hørte om en som skulle drukne snegler i øl. Men han brukte lettøl, så de kom jo bare opp av bøtten igjen etter at de hadde forsynt seg, humrer Bjørg.

Alkohol må til for å knerte de små, brune sleipingene. Men hun nøyer seg med å putte dem i saltbad. Grøsser når hun tenker på folk som klipper snegler i to for å kvitte seg med dem. Ett sted går grensen.

Stolt av stemmeretten

Havutsikten er upåklagelig. Så bra er det her, at Bjørg har bestemt seg for å ta ferien hjemme i år.

— Jeg pleier alltid å dra utenlands, men i år har jeg så mye å ordne i huset og hagen at jeg blir her. Men jeg har spart en uke til senere i høst, og da drar jeg til varmere strøk, sier 64-åringen med drømmestemme.

— Hvor pleier du å dra da?

— Jeg liker meg godt på Mallorca. Der er det fine fjell og farger, og jeg har vært der mange ganger.

Men før mallorcatur er det valg.

Folk som ikke har tenkt å stemme ved årets stortingsvalg, har hun lite til overs for.

— Det er en borgerplikt å stemme. Det er ikke det at jeg synes det er spesielt kjekt, men vi må bruke den stemmeretten vi har fått. Tenk for eksempel på hvordan vi kjempet for at kvinner i det hele tatt skulle få stemmerett her i landet, understreker Bjørg.

Hvilket parti hun skal stemme på om en måned, har hun ikke bestemt seg for ennå. Bjørg synes det blir vanskeligere å bestemme seg for hver gang. Men det blir nok kanskje Høyre. Eller Arbeiderpartiet.

— Jeg har stort sett pleid å stemme Høyre.

— Men du er ikke helt trofast, høres det ut som?

— He, nei det er jeg nok ikke. Det kommer litt an på sakene. Og av og til blir jeg rett og slett frustrert over politikerne.

Sommerbadet til gode

Bjørg er avdelingsleder i en kranbedrift i Åsane, og der trives hun godt.

— Det er meg og guttene, smiler Bjørg. Det vil si, et par damer er kommet til etter hvert.

Når hun kommer hjem fra jobb, nyter hun å bruke mye tid i hagen. Klippe gress, stelle med plantene - og knerte snegler.

— Om våren hender det ofte at det kommer hjort i hagen. De spiser opp roseknoppene og tråkker i bedene, sukker Bjørg.

Besøk av barnebarna setter hun langt mer pris på. Fire av dem bor i Bergen, tre i Danmark.

Med aldersspenn på 1-18 år, er det mye å finne på med den yngre garde.

— Hva gjør dere på da?

— Nei, vi leker med det vi har av leker. Spiller ball og sånne ting.

Bjørg er glad i å gå på tur, og har mange alternativer i nærområdet. Folk som går på Lyderhorn, har nok sett henne der. Bademuligheter har hun også, men så langt er hun ikke kommet i år.

— Nå er jeg så gammel at jeg ikke bader uten å planlegge. Men jeg liker å ta en dukkert i Kiplevannet, sier Bjørg og innrømmer glatt at hun er en av dem som ikke vil bli våt i håret når hun svømmer.

Bort med grådighetsveldet

Bjørg ser frem til debattene foran årets valg. Noen spesielle kampsaker har hun ikke, og heller ingen favorittpolitiker.

— Jeg liker dem som har litt takhøyde. Torstein Dahle, for eksempel, er en dyktig mann. Synd han er i feil parti, sier Bjørg og tar en god slurk kaffe. Hun synes Carl I. Hagen er fantastisk til å ordlegge seg. Men han mistet en stjerne eller to da han talte hos Levende Ord i fjor.

— Jeg fikk ham rett og slett litt i vrangstrupen.

Forslaget fra Børge Brende om å utvide åpningstidene på offentlige kontorer, har falt i god jord hos fru Madsen.

— Det er jo helt idiotisk slik det er i dag. Vi må stå omtrent stå med luen i hånden og be om fri noen timer fra jobben dersom det er noe vi skal ordne på et kontor, sier hun irritert.

Samtidig påpeker hun at vi har det veldig godt her i landet - hvis vi steller oss skikkelig.

— Det å bli gammel er jo gale både her og i andre land. Men det er noen aldershjem som gjør det litt festligere for beboerne, det har jeg sans for, sier Bjørg.

Så var det lønnsnivået.

— Det grådighetsveldet vi har her i landet må vi få vekk. Mange har helt unaturlig høye lønninger. Leger, for eksempel, tjener jo veldig mye, og så ser du hvordan sykehusene sliter med budsjettet. Det er greit at leger gjør en viktig jobb, men hvis du skal tenke sånn på det, gjør vi alle en viktig jobb, sier Bjørg.

Store fallskjermer til dårlige ledere fnyser hun av. For ikke å snakke om pensjonsordningene de sikrer seg.

— De er femti år og sikret livet ut. Pensjonene er urimelig høye i forhold til det vi vanlige dødelige har. Men jammensanten er det vi som trekker lasset.

Trives i sanitetsforeningen

Selv driver Bjørg med mye gratisarbeid i Godvik sanitetsforening, der hun sitter i styret.

— Der har vi det veldig kjekt. Det er sosialt, og vi damene i styret treffes jevnlig.

Sanitetsforeningen har barnehage, fritidsklubb for unge mellom 12 og 18 år og eldretreff en lørdag i måneden. Blåturer og basarer blir det også.

Men nå er det husfiksing som står for tur. Handydamen har med årene lært seg å ordne det meste selv, selv om svogeren kommer innom av og til og gir en hjelpende hånd.

Hviting av grunnmuren, litt fugearbeid her og der ...

— Om jeg klarer å fikse en tett vask? Ha, det skulle bare mangle!

SPENT PÅ DEBATTENE: Bjørg Madsn kommer ikke til å sitte klistret foran TV-skjermen ved hver valgdebatt, men er spent på hva poilitikerne har å fare med foran vaget. <br/>Foto: HELGE SKODVIN