**Dyveke Maiken Buanes

Alder: 31 år

Adresse: Fløen

Yrke: Programleder NRK/journalist**

Hvor vokste du opp? — I Loddefjord, Vadmyra, men kjente meg aldri igjen i det negative bildet avisene ga av bydelen. Følte forresten at jeg vokste opp i Bergen, ikke bare i Loddefjord.

Hvor ville du helst bodd? - Svært gjerne på Nordnes eller i Sandviken. Helst i gammel bebyggelse og med utsikt. Først og fremst utsikt.

Hvor går søndagsturen? - Jeg er ikke spesielt god på det der med tur. Halve Vidden er mer enn nok for meg. I jentedagene ble jeg gjerne dradd opp på Lyderhorn om søndagene. Fra Fløen blir det heller Fløyen. Men jeg foretrekker en lang søndagsfrokost med aviser - og en kaffe Mocca uten krem på kafé om ettermiddagen.

Utested-favoritten? Det er mange gode kandidater i strøket mellom Café Opera og Garage. Jonsvoll og Legal er blant kaféfavorittene. Jeg spiser gjerne på Naboen eller Stragiotti. Og synes det er gøy å få regningen som et papirfly på Bølgen & Moi.

Hvor handler du klær? - Gjerne i små butikker der de har klær du ikke ser på de fleste. Snuser gjerne innom Brika i Markeveien, for eksempel. Men mest blir det kanskje hos Hennes & Mauritz. Er sånn dongeribuksejente.

De beste skillingsbollene? - Solbrød sine. De er bra. Ikke tørre, ikke deigete. Men har alltid likt skoleboller bedre enn skillingsboller.

Ditt beste skoleminne? - Husker en idrettsdag på Sandgotna da vi i b-klassen vant det meste fra svømming til stafetten. En dag full av oppturer, kan du si.

Din bergenske favorittrett? - Raspeballer med baconfett er uten konkurranse. Og helst de min mor lager.

Hvor er du medlem? - Hos SATS og i en drøss bokklubber. Jeg spiller også håndball på NRK Hordalands bedriftslag, langt, langt nede i divisjonene.

Hva samler du på? - I hvert fall ikke på noe nipsete. Bøker, kanskje. Dessuten er jeg blitt så voksen at jeg er begynt å samle på servise. Noe enkelt, funkispreget, ikke noe dill-dall.

Ditt bergenske favorittuttrykk ?

— «Luddig» og «sløkket» er ganske tidige ord.

Mest stolt over i Bergen? - Byens historie og det historiske suset du fornemmer her. Det er en følelse jeg ikke får i andre norske byer.

Hva ville du vist en turist? - Bergen en solskinnsdag. Ville bare gått og tatt byen inn, og svulmet av stolthet, omtrent som på søttende mai. Ville tatt noen avstikkere til fine steder som Fløyen og Alvøen.

Minst stolt over i Bergen? - Når bergensere blir sjåvinister. For eksempel når jeg hører en brautende bergenser i innsjekkingskøen på Gardermoen. Det er særdeles usjarmerende.

Hva mangler i Bergen? - Solskinnsdager. Vi har så få av dem at det blir et stress å skulle nyte dem. Derfor hadde det gjort seg med noen flere, så kunne vi slappet litt mer av.

Hva savner du på reise? - Da kan jeg savne den bergenske humoren, den litt frekke sarkasmen.

Det mest romantiske stedet? - Botanisk hage på Sydneshaugen. En sommerdag på plenen der kan absolutt ha sine romantiske sider.

Ditt første kyss? - Det første skikkelige var på en familieferie i Toscana. Jeg var kanskje femten og han var en vakker italiener på samme alder. Han skulle komme til Norge når han fylte atten, men dukket aldri opp.

Favorittbergenser ? - Humor er viktig og Trond-Viggo Torgersen er morsom uten å være slem. Han får min stemme, selv om han bare er reservebergenser. Kvinnene på randen er forresten ganske tidige, de også.

Når var du på Stadion sist? - Må ha vært for to år siden, tror Brann tapte fem null eller noe sånt for Rosenborg. Og det høljregnet. En killer, kan du si.

Det flotteste byfjellet? - Lyderhorn, fjellet jeg vokste opp med og ble glad i.

En god dag i Bergen? - En dag med fint vær og god tid, for eksempel til å gå på alle de utstillingene jeg alltid bestemmer meg for å se, men aldri får sett.

Ordfører for en dag? - Da ville jeg lagt ned forbud mot å kalle et posthus for noe så sløkket og teit som Xhibition. Et utrolig harry navn. Posthuset skal selvfølgelig hete Posthuset, akkurat som Telegrafen heter Telegrafen.

Bergen om 50 år? - Håper byen er like fin som i dag, med litt færre biler og litt flere sykkelstier. Og med politikere som skjønner at en by uten kunst og kultur er en fattig by.

TRULS SYNNESTVEDT

TRIVES: Dyveke Buanes trives i nærkontakt med Vågen og vannet.<br/> FOTO: ARNE NILSEN