Friele og Mælands posisjoner har i praksis vært klare i flere dager. Mer spenning har det vært knyttet til hvor nåværende ordfører Kristian Helland ville ende.

— KrF er et lite parti i verden og i Bergen. Da må jeg være svært fornøyd med å få lov til å fortsette mitt politiske virke som varaordfører i denne byen jeg er så glad i, sier Helland.

- Mer politikk

Det var på forhånd spekulert i om Helland ville bli finansbyråd. Etter forhandlinger mellom Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti i går ble det derimot klart at Helland blir sittende på bystyresiden i politikken.

— Etter en samlet vurdering tror jeg dette er en god konklusjon.

— Hvorfor?

— Som gruppeleder vil jeg få muligheter til å drive mer spesiell politikk for partiet. Det gleder jeg meg til.

— Hvorfor blir du ikke finansbyråd isteden?

— Mine egne ønsker var vesentlige oppi dette. Jeg kan bekrefte at det var diskutert om jeg skulle inn i byrådet, men med tanke på kabalen som skal legges mellom de tre partiene tror jeg dette er en god konklusjon.

— Kommer du noensinne tilbake som ordfører i Bergen?

— Det er vanskelig å si, så uforutsigbar som politikken er. Men umulig er det ikke, understreker Helland.

Setter ikke frist

Bemanningen av de øvrige byrådspostene, og det endelige antallet, var i går kveld ennå ikke klart. Påtroppende byrådsleder Monica Mæland vil ikke sette noen frist for når forhandlingene mellom partiene skal være sluttført.

— Vi følte at byen ville ha en melding om de tre posisjonene som nå er klare. Derfor fikk vi disse på plass. Vi håper de øvrige postene vil være klare i løpet av en uke eller to, forteller Mæland.

I går var det fremdeles den politiske plattformen som sto på toppen av agendaen.

— Vi har hatt konstruktive og gode debatter, men innholdet i disse vil vi ikke si noe mer om foreløpig, sier Mæland.

NY VARAORDFØRER: - Jeg kan bekrefte at det var diskutert om jeg skulle inn i byrådet, men med tanke på kabalen som skal legges mellom de tre partiene tror jeg dette er en god konklusjon, sier Kristian Helland (KrF). Han går nå fra å være ordfører til å bli varaordfører.<br/> ARKIVFOTO: GIDSKE STARK