Det ble slått full alarm hos politiet i går ettermiddag. 52-åringen skulle fra Hellesøy i Øygarden til Bergen i den 23-24 fot store sjarken. Da han ikke ga livstegn fra seg, ble slektningene bekymret. Litt over fire ringte familien til politiet og ba dem gripe inn. De svarte med å iverksette hele redningsapparatet; redningsskøyten, helikoptre, politifolk og politibåten. Til slutt fant de den savnete. Riktignok på et fuktig sted. Han satt på Børsen og drakk øl.

— Deprimerende

— Det var mannens søster som fortalte oss at han var der. Han hadde ringt til henne fra Børsen, forteller vaktsjef Harald Kårtveit ved Bergen politikammer. Da hadde leteaksjonen vart i nesten fire timer. Bare redningshelikopteret har kostet rundt 120 000 kroner å leie inn. I tillegg kommer utgifter til redningsskøyte, politibåt og alt personell som var involvert.

— Deprimerende, mener redningsleder Ola Vaage. Han har koordinert redningsaksjonen.

— Det verste for oss er ikke prisen men at vi bruker tid og krefter på unødvendige ting. I verste fall svekker vi beredskapen for andre krisetilfeller. Hvis folk ikke klarer å overholde sine avtaler må de for Guds skyld gi beskjed, sier Vaage.

Fikk motorproblemer

Grunnen til at mannen havnet på Børsen skal visstnok være at han fikk motorproblemer på sin ferd fra Øygarden til Bergen. Derfor fortøyde han båten i Salhus og tok seg videre inn til Bergen. Og der har han fått lyst på en pils.

Kort tid før mannen ble funnet, uttalte vaktsjefen til Bergens Tidende at politiet var bekymret.

— Det er mørkt og vind ute. I tillegg har mannen dårlig syn og er ikke særlig båtvant, sa Kårtveit da.

Da politiet fant ham, kunne de ikke gjøre annet enn å la ham fortsette festen.

— Våre folk har vært på Børsen og sjekket at der var riktig person. Det ble bekreftet. Etter det er det ikke så mye vi kan gjøre, så vi lot ham være, forteller vaktsjef.

GODT FORTØYD: 52-åringen fikk motorproblemer, fortøyde i Salhus og dro deretter til Børsen for å drikke øl. Han hadde neppe i tankene at en kostbar leteaksjon var i full gang.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ