— Du sitter på kaien, det er varmt. Du ser mot horisonten, du slapper av og har det bra, instruerer Adela Salomon med fløyelsmyk stemme.

Fire kvinner ligger paddeflate. Brystkassene går sakte opp og ned og lyden av jevn pust blandes med svak instrumentalmusikk. Ansiktene er urørlige og utstråler totalt fravær av bekymring.

— Du bestemmer deg for å ta en svømmetur og hopper uti. Du dukker ned ... og opp. Ned ... og opp. Slapp av. Du dukker under vann og blir der.

Bølgebrus fra høytalerne. Minuttene går, tankene flyter.

Fint etter fest

«Ro alternativt verksted» er navnet på antistresstreningen som er ledet av chilenerne Marcela Vidal og Adela Salomon. Sistnevnte har drevet med zenmeditasjon, tibetansk meditasjon, tai-chi og i-chuan, en kinesisk teknikk for avslapping. Adela bruker disse teknikkene når hun skal lære nordmenn å puste skikkelig og mestre stress i hverdagen.

To ganger i uken møtes treningskamerater til styrketrening og antistressøvelser på Vitalitetssenteret på Møhlenpris.

Adela trekker kvinnene tilbake til virkeligheten. Treningen er over. Grete Daphne Røe er fornøyd debutant.

— En fin måte å starte helgen på, spesielt hvis man har vært på fest på fredagen, synes hun.

Spesialfysioterapeuten synes det er stressende å gå på helsestudio og ble med venninnen Anne Kristin Schønning til Vitalitetssenteret.

— Jeg har faktisk savnet et sånt tilbud som dette her. Mye mer sosialt enn helsestudio, synes Anne Kristin.

Instruktørene har merket fremgang hos deltakerne.

— I begynnelsen var det mange som ikke klarte å ligge i ro. Nå puster de bedre, stresser mindre og slapper mer av, forteller Adela.

Foreløpig er det bare kvinner som har vært med på treningstilbudet, men instruktørene ønsker også menn hjertelig velkomne.

— Vi pleier dessuten å være mer enn fem stykker, men det er fortsatt plass til flere, sier Adela.

Tilbud i hopetall

Flere av aktivitetene som finner sted på Vitalitetssenteret har fremdeles god kapasitet. Det er to måneder siden senteret åpnet, og huset flommer over av aktivitetstilbud.

— Kor, korps, magedans og dramakurs for ungdom holder til i lokalene på kveldstid. På dagtid har vi flere småbarnstreff, en ordinær gruppe og en gruppe spesielt for adopterte barn. Vi har juniorklubb og musikkterapi for multifunksjonshemmede, forteller kulturkonsulent Lisa Knapskog Skauge.

Vitalitetssenteret rommer også leiligheter, en kafé, frivillighetssentral og musikkrom med øvingslokaler. Dessuten kan senteret skilte med en stor idrettshall som allerede er flittig brukt.

— Badminton, landhockey, håndball, eldremosjon, idrettsskole for barn...

Fagarbeider på idrettsavdelingen, Mette Ulvestad, ramser opp.

— I helgene er det dessuten åpen idrettshall med aktiviteter for alle, legger hun til.

Og mens barna hopper og løper for harde livet i idrettshallen, tar Grete, Anne Kristin og de andre stressfri helg.

<b>GJØR GODT:</b> Styrketrening hører med på programmet, og Anne Kristin Schønning henger i.
Vegar Valde