TRULS SYNNESTVEDT

— Sommeren kan høres heftig ut, men egentlig tar jeg det piano, sier Helge - og fyrer opp en Petterøes til en kopp svart kaffe i solen på Vågsallmenningen.

Ikke noe cappuccino, latte eller caffe mocca til denne kjuagutten, nei.

— Jeg synes det er best med en kopp kaffe, jeg, smiler han. Og Holberg humrer, selv med ryggen til

Helge'n er innom Bergen på fransk visitt noen dager midtveis i juli, for å plukke opp et nytt manus - og for å ta sommerpulsen på kulturbyen.

At barndomshjemmet hans i Jonsvollsgaten ble revet mens han sang Vreeswijk-ballader i Nøtterøy kulturhus, våger vi ikke nevne for ham.

I Aftenposten omtalte forresten Mona Levin Vreeswijk-forestillingen som «Magisk» og Helge Jordal som «ubetalelig». Hun krevde forestillingen satt opp i Oslo - omgående.

— Den anmeldelsen satte vi pris på, nikker Helge og letter litt på solbrillene. Det skal rulles igjen.

Ikke «le deg i hjel»-stoff

I Tønsberg konkurrerte Vreeswijk-ensemblet med sommerstjerner som Ylvis, Grethe Kausland og Torhild Sivertsen, men samlet likevel fulle hus en hel ekstra uke til ende.

— Kanskje publikum trengte en kontrast til alt «le deg i hjel»-stoffet? tenker Helge høyt. Selv gidder han ikke underholde bare for å få folk til å le. Det skal være noe «å bite i».

— Hyggelig å bli invitert til Vestfoldfestspillene. Vreeswijk-publikummet var fantastisk, nesten enda bedre enn det i Bergen, synes han. Fritiden i Tønsberg brukte han til å gå historiske vandringer blant Slottsfjellets gamle festninger, klostre, kirker og kongsgårder.

Ikke akkurat Langeskogen, men en spennende historietime, tipper vi.

«Vandrende kosestund»

Til Nøtterøy kulturhus kom han sporenstreks fra rollen som smeden Finnvald i Stig Holmås vandreteater i Gamle Bergen. En like soleklar suksess som «Ballader og grimascher».

— Stig'en har skrevet et flott stykke, en lek med byens historie, sier Helge. Han har allerede sagt ok til å stille opp på Gamle Bergens brostein som Finnvald neste sommer også.

Men mange bergensere kunne nok tenkt seg å oppleve jøgleren Jordal på en helt annen scene også, nemlig på Den Nationale Scenes skrå bredder.

Det begynner å bli noen år siden vi sist så ham der, i «En folkefiende» høsten 2001.

— Ja, hvorfor så sjelden på DNS?

— Si det. Det skulle ikke være meg imot med en jobb der i ny og ne. Men jeg føler at teatret er blitt veldig lukket og vanskelig å nå frem til. Jeg beklager den svake dialogen, men det står ikke på meg, sier Helge, bestiller en ny svart og griper etter røykpakken. Vi er jo utendørs.

Venter med oppvasken

Men nå skal sommeren unnagjøres. For Helge betyr det tre uker på Bømlo, med prøver og ny-premiere på fjorårets amfi-sukesses «Les Misérables» i stupbratte Moster Amfi.

«En hjemmeseier» for Bømlo Musikal Laug het det i BT i fjor, til øredøvende jubel.

— Alle som er med er så jævli bra, jeg gleder meg veldig, sier Helge - og ser på klokken. Mye «skal ordnes» i løpet av et par korte dager på hjemmebane.

— Men etter «Les Miserablés», hva byr sommeren da på?

— Da blir det sommerfri, da skal jeg ta oppvasken.

Tolv faste

Beste sommerdrikk? - En kald øl er jo uslåelig.

På grillen? - Har ikke grill.

Sommerens reisemål? - Neste reisemål er Moster på Bømlo, til prøver på «Les Misérables».

Alltid i kofferten? - Alltid et manus, cd-spiller og varme klær.

Skal du ikke gjøre i sommer? - Feriere!

Årets første sjøbad? - Ikke hatt det ennå. Det var for kaldt i Tønsberg. Men hopper vel uti på Bømlo, vil jeg tro.

Solfaktor? - Trenger ingen, ligger sjelden lenge i solen.

Sommerlektyre? - Gunnar Staalesens neste bok, skal lese den inn.

Ingen sommer uten? - Absolutt ikke uten sang og musikk.

Beste sommerminne? - Lokomotivpersonalets hytte ved Kjosfossen mellom Myrdal og Flåm var familiens sommersted i mange år. Jeg har flust med gode minner derfra. Husker hvor lei jeg var fordi jeg ikke kunne ta favorittgeiten med hjem til Minde.

Sommerlåten? - «Sunny Afternoon» med The Kinks. Det er sommer.

Det lukter sommer av? - Av sjø.

MELLOM SLAGENE: Helge Jordal har vært innom Bergen mellom sommerjobbing på Nøtterøy og Bømlo. <p/>FOTO: HELGE SKODVIN