Det er regjeringen som har tatt ansvar for markeringene i hovedstaden, mens AUF skal ha regien på sin egen øy, Utøya. Siden 22 juli i år faller på en søndag, skal kirkenes gudstjenester bære preg av markeringen. Flere statsråder vil delta på arrangement i sine hjemkommuner. Også ulike trossamfunn vil trolig arrangere sine egne markeringer denne dagen, sa kulturminister Anniken Huitfeldt da hun presentere opplegger for 22. juli 2012 på en pressekonferanse i Oslo.

Den fant sted i regjeringens informasjonssenter, midt i det såkalte R 4-bygget, som ble hardest rammet av bomben. Det var derfor en sterkt preget statsråd som kom inn i dette rommet for første gang, så seg rundt og begynte å snakke.

Hele dagen

Arrangementene starter alt klokken åtte på morgenene, når de etterlatte skal besøke Utøya. Halvt ti skal statsminister Jens Stoltenberg tale og legge ned krans ved regjeringsbygget, der åtte mennesker mistet livet denne dagen for ett år siden. For første gang siden udåden skal hele området mellom Akersgata og Høyblokken være åpent for publikum. — Slik at alle som ønsker det, kan komme inn og legge ned en blomst eller ha en stille stund for seg selv, som forsyningsminister Rigmor Aasrud sa.

Til vanlig kirketid kl. 11, blir det en egen minnegudstjeneste i Oslo Domkirke, med representanter for det offisielle Norge vil delta.

En time senere starter AUF sitt eget arrangement ute på Utøya.

Litt lysere program

Den samlende, nasjonale markeringen starter klokken 20, i alle TV-kanaler som ønsker å formidle den. Både NRK og TV 2 sender direkte. Programmet skal være sydd over samme lest som minnekonserte fra Oslo Spektrum den 20. august i fjor. Programleder blir, som den gang, Haddy N'jie.

— Den kvelden var mørk, denne gangen vil vi se fremover, programmet vil være litt lysere preget, opplyser NRK, som også skal tilby arrangementet til EBU, den europeiske kringkastingsorganisasjonen.

Av artister som skal opptre er Kringkastingsorkesteret, Karpe Diem, de Lillos, Marit Larsen, Halvdan Sivertsen mfl. Forfatterne Åsne Seierstad, Frode Grytten og Karl Ove Knausgård skal lese egne tekster, spesielt skrevet for anledningen.

Usikkert om Bruce

Det har i lang tid vær spekulert om rockelegenden Bruce Springsteen skal opptre på noe arrangement i anledning 22. juli. Han er i Norge på den tiden, og har i intervju sagt at han sitter igjen med sterke inntrykk av det som skjedde i Norgen i fjor. Han har også uttalt at han gjerne vil bidra.

Men NRK kunne i dag bare bekrefte at de har gjort en henvendelse til hans management, uten at de kunne si noe mer.