Etter epidemien som herjet høsten 2004 og det mye omtalte etterspillet, har det vært nokså stille rundt giardia-parasitten. Men nå har den fryktede parasitten gjort comeback på Sandsli.

— For tre uker siden ble jeg ganske dårlig. Jeg ble nesten helt bra igjen, før det var på 'an igjen. Jeg visste ikke hva det kunne være. Jeg spydde og hadde løs avføring. Så forrige mandag ble jeg lagt inn på sykehuset, forteller Odd-Steinar Bergheim til Bergens Tidende.

Smittegåte

På Haukeland Universitetssykehus ble det tatt omfattende tester av 42-åringen. Svaret kom onsdag i forrige uke.

— De hadde konstatert giardia. Jeg var overrasket, men også lettet. For da fikk jeg i hvert fall vite hva som var galt.

Samboeren Elise Elvestad (31) hadde også hatt problemer med magen, men ikke i samme grad som Bergheim. .

I går kom analyseresultatene for både henne og tvillingsønnene Henning og Adrian (snart 3). Det ble konstatert at alle har giardia.

— Jeg har ikke følt meg direkte syk. Mer sånn smårufsete, forteller Elvestad.

Nå håper hun at kuren familien er blitt foreskrevet vil ta knekken på mageproblemene snarest mulig.

Ingeniørparet har ingen anelse om hvordan de er blitt smittet.

— Vi vet ikke helt hva vi skal tro. Den mest sannsynlige forklaringen som blir gitt er drikkevann. Jeg tror vi får vannet vårt fra Gullfjellet, og det vannet var ikke involvert i epidemien sist. Det kan også smitte gjennom mat og berøring, men vi ser ikke det som særlig sannsynlig.

Ufrivillig slanking

Paret tror heller ikke at de kan ha blitt smittet i utlandet.

— Vi har ikke vært i utlandet siden vi var på sommerferie i Danmark i fjor. Bortsett fra en tur til Østlandet, har vi kun vært i Bergen, forteller paret.

Fredag skrev BT at mange barn i bergensområdet har vært plaget av oppkast og diaré de siste ukene. Bergheim ser ikke bort fra at flere bergensere kan være smittet uten å vite om det.

— Jeg leste i Bergens Tidende i forrige uke at mange bergensere sliter med mageproblemer for tiden. Så det kan godt være at flere er smittet. Vi hadde aldri trodde dette kunne være giardia, før vi ble testet, sier han.

Paret prøver etter beste evne å finne lyspunktene i situasjonen.

— Vi har gått ned i vekt. Det er kanskje det eneste positive. Men nå er det i grunn nok.

GIDSKE STARK