• Det nye busstilbudet er en skandale. Nå samler vi oss i håp om å få endret busstilbudet, sier sier Tone Kvalvik.

Kvalvik en av syv kvinner på hjemstedet Hordvik som engasjerer seg for å få et bedre busstilbud etter omleggingen 3. oktober.

— Bussen vår går nå via Salhus og Salhus kai. Dette er en veistrekning som mange gruer seg for å kjøre da veien er svært dårlig, rasfarlig, bratt og smal. Reisende føler seg utrygge, spesielt om vinteren på glatten, sier Sonja Saghaug, en av initiativtakerne til aksjonen.

Bygdefolket forviler

Hordvikbygden krever å få tilbake det gamle tilbudet, der det var flere busser og alternative veier som fraktet beboerne frem og tilbake.

— Aller helst skulle vi hatt et bedre tilbud enn det vi hadde før omleggingen 3. oktober. Busstilbudet nå forteller oss at Skyss ikke kjenner oss som bor her ute og våre daglige behov, sier Kvalvik.

I dag kommer ikke bygdefolket seg Hylkje, hvor butikk, post- og banktjenester er tilgjengelig.

— Daglige avganger til vår nærbutikk på Hylkje er helt borte på dagtid. Det hjelper ikke med buss til Åsane senter. Det er ikke på senteret vi gjør våre daglige ærender, sier Kvalvik.

- Flere klager

— Heller ikke bussjåførene jeg har snakket med som kjører gjennom Salhusveien liker å kjøre der. Vi er ikke alene om å klage på dette, sier Saghaug.

Markedssjef i Skyss, Målfrid Vik Sønstabø, bekrefter at bussjåførene har kommet med tilbakemeldinger.

— Jeg kan ikke si helt konkret hva de har sagt, men vi har mottatt flere tilbakemeldinger fra sjåfører og kunder angående dette busstilbudet, sier Vik Sønstabø til bt.no.

— Barn, unge og voksne er oppriktig redd for å kjøre langs Salhusveien. Flere vi har snakket med sier at de frykter å sende ungene sine til skole og trening med den bussen, sier Saghaug.

Beboere i Hordvik har sendt inn individuelle klager til Skyss etter hver eneste busstur. Nå skal bygden stå sammen.

Holder pusten

Hittil har damene samlet inn over 600 underskrifter. Tortalt er det 700 boliger i Hordvikbygden. Damene og bygden er tydelige på hvilket busstilbud de vil ha:

  • Vil ikke ha hovedtrasé gjennom Salhus
  • Direktebuss til sentrum tilbake
  • Vil ha tilbake busstilbudet på dag og kveldstid
  • Et tilbud fra Hordvikneset til Hylkje

Det er ikke bare strekningen langs Salhusveien beboerne iHordvikbygden er misfornøyd med. Tilbudet deres er kraftig redusert.

— Vi har ikke lenger direktebuss til sentrum og busstilbudet på dagtid er fjernet helt, sier Saghaug til bt.no.

— Hvis man sitter på bussen vinterstid når det er glatt, nedover mot Salhus fra Hordvik, holder man pusten. Nå er det nok. Vi skal sende inn underskriftene og et langt brev til Skyss, sier Tone Kvalvik.

Skyss svarer

Alle klagene har nådd frem til Skyss.

— Fra 17. oktober øker vi antall avganger mellom Hordvikneset og Åsane terminal (linje 36) utenom rushtiden på hverdager. Fra Hordvikneset mot Åsane terminal øker vi antall avganger med 8 og fra Åsane terminal mot Hordvikneset øker vi antall avganger med 7, sier Vik Sønstabø.

Skyss har fått tilbakemeldinger fra kunder bosatt langs Hordvikneset til Hylkje. Flere har påpekt at ruteendringer de gjennomførte 3. oktober har gjort det svært vanskelig for dem å kunne reise med buss til og fra barnehage, og til skole, butikker og senter.

— Vi har vurdert dette tilbudet og sett at vi må utvide. Økningen i antall avganger er gjort for å imøtekomme disse tilbakemeldingene, sier markedssjefen.

Det er ikke planlagt noen endringer for bussen som går gjennom Salhusveien (linje 35).

— Men en økning i antall avganger fra Hordvikneset til Åsane terminal (linje36) medfører at kunder bosatt i Hordvik vil få flere avganger mot Åsane terminal langs hovedveien, og trenger da i mindre grad å benytte linje 35 via Salhus / Tellevik, sier Vik Sønstabø.

- Ikke helt fornøyd

Beboerne i Hordvikbygden hadde planer om en større aksjon mot Skyss, men vil nå vente til de har fått svar på brevet.

— Vi er fortsatt ikke i mål. Vi mangler direktebuss, lørdag- og søndagsruter og nattbuss. Og hva med buss fra Tellevik til Hordvikneset? spør Kvalvik.

Hun tror ikke det nye busstilbudet fra Skyss er noe beboerne i Hordvikbygden kan leve med.

— Det er positivt at vi blir hørt, men vi vil ha svar på brevet vårt. Det nye tilbudet er langt i fra godt nok, sier hun.

Brevet til skyss med beboernes signaturer ble sendt til Skyss søndag. Hordvikbygden har ikke fått informasjon av Skyss om at ruten blir endret igjen 17.oktober.

Er du fornøyd med de nye rutene til Skyss? Bruk kommentarfeltet under.

HORDVIKBYGDEN: Det er 700 boliger i Hordvikbygden. 600 underskrifter er samlet inn. - Alle vi har snakket med reagerer på det nye busstilbudet, sier Sonja Saghaug til bt.no.
PRIVAT