Ifølge EiendomsMekler1 sin statistikk var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på de solgte hyttene på Kvamskogen, 12.340 kroner per kvadratmeter i fjor. Det var hele 43 prosent høyere enn året før.

En viktig forklaring er alle småveiene som slynger seg rundt og sørger for at svært mange i den store hyttebyen er plugget inn med vann, strøm og kloakk.

Mye av forfallet som i mange år preget Kvamskogen, erstattes nå av store luksuriøse million-hytter. Til og med de mange campingvognene er blitt halvt hytter med såkalte «spikertelt». De minner faktisk om velordnet rekkehusbebyggelse i Åsane. Alt dette har vært med på å oppgradere hele Kvamskogen ettertrykkelig de siste par årene. Og det gir seg utslag i et prisnivå som har eksplodert.

1,75 millioner for 90 kvadrat

Henrik Steine, som driver Kvamskogen Hytterservice, har nylig levert en ny hytte på 90 kvadratmeter med hems.

— Den kostet 1,75 millioner kroner med tomt og det hele. Hytten har absolutt alle fasiliteter og prisen må derfor sammenliknes med et bolighus i et attraktivt strøk, sier han.

Steine mener priseksplosjonene på brukte hytter skyldes at så mange har fått vann, vei og klo-akk. Som eksempel viser han til en hytte bygget i 1969 som ble forsøkt solgt for tre år siden. Høyeste bud den gang var på 300.000 kroner. Eieren beholdt da hytten og kostet på drøye 50.000 kroner i vann og kloakk og nesten 30.000 kroner i en veistump helt bort til hytten. Nylig solgte den samme eieren hytten for en million kroner.

Luksushyttene et nytt fenomen

Familiene Algrøy og Drivenes som Bergens Tidende møter i en hyttevegg, bygget for tre-fire tiår siden, tror priseksplosjonen i bergensernes største hytteby har med oppgraderingen av hele Kvamskogen å gjøre.

— Det er først i de aller siste årene de virkelig store luksushyttene er kommet hit, sier Geirmund Drivenes. Hans foreldre har en typisk enkel hytte bygget for en drøy generasjon siden. Men drøye hundre meter unna er det de siste par årene dukket opp flere laftede luksushytter til flere millioner kroner.

Folk vil ha alle fasiliteter

— De nye hyttene viser at mange godt voksne par har atskillig bedre råd. Og mange yngre som overtar eldre hytter etter sine foreldre, vil ha det lettvint med alle fasiliteter. Det har tvunget frem vei til dørene og gode sanitære forhold, mener Drivenes.

— Det må jo være fristende å kunne ta med seg tannbørsten og bare reise opp hit, og mandag morgen reise rett på jobb igjen, sier han. Kona Brita Drivenes, mener at Kvamskogen nærmest er nødt til å være attraktivt.

— Avstanden til Bergen er perfekt og det er fint her både om vinteren og sommeren. Hvor fint det er her om sommeren, tror jeg faktisk ikke at det er så mange som har oppdaget, for du kan gå nokså alene i fjellet her, sier hun.

30 000 kroner for påbygget

Også i campingvognleiren, rett vis-à-vis Ungdomsheimen er man storfornøyd med standardhe-vingen som har skjedd. Forskjellen fra boligen hjemme blitt mindre her òg.

Alle har fått nye stabburaktige påbygg i tre. De fungerer nærmest som isolerte fortelt og brukes gjerne til gang og stue.

— Det er som en ny verden for oss. Vi har fått mye bedre plass, sier Else Anita Lønøy fra Sotra. Hun og familien har betalt rundt 30.000 kroner for påbygget og de betaler 5500 for leie av plas-sen et helt år. Da har de også tilgang til et felles anlegg med dusj, toaletter, vaskemaskiner og tørketromler.

GENERELL OPPGRADERING: Elina Drivenes (5) boltrer seg i snøen, mens de voksne nyter påskesolen i hytteveggen. Fra venstre: Ine Algrøy, Brita Drivenes, Svein-Kåre Algrøy og Geir-mund Drivenes. Alle har de vært mye på Kvamskogen og merket seg at hele hyttebyen er kraftig oppgradert de siste årene. Selv er de på dagstur og koser seg utenfor den relativt enkle og koselig hytten til Geirmunds foreldre.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN