— Dette er en kjempeoppmuntring, som bekrefter en tendens vi har sett på flere målinger. Da må vi ha gjort noe riktig, sier Tom-Christer Nilsen.

Fylkesvaraordføreren er Høyres førstekandidat til høstens fylkestingsvalg. Da kan det også bli han som overtar fylkesordførerkjedet etter Torill Selsvold Nyborg (KrF).

Gir æren til Erna

På en fersk meningsmåling utført for Bergens Tidende og NRK Hordaland får Høyre og Fremskrittspartiet et solid flertall sammen. Dersom dette var valgresultatet, ville de blå få 31 av 57 plasser i fylkestinget. I dag styrer de to partiene fylket sammen med Kristelig Folkeparti.

Med en oppslutning på 32,1 prosent får Høyre det beste resultatet på en fylkesmåling i BT på mange år. Nilsen gir mye av æren til partileder Erna Solberg og Bergens byrådsleder Monica Mæland.

  • Det er kanskje beskjedent, men jeg tror det teller mye at vi har sentrale politikere som markerer seg bra. Oppmerksomheten er nok ikke like stor for det som skjer i fylkestinget, men jeg tror det bidrar at folk ser at vi har en stødig politikk når det gjelder videregående skoler og samferdsel, sier han.

Vil ha bred samling

Likevel er det én lokal sak Nilsen vil trekke frem som avgjørende:

— Diskusjonen om arealforvaltning og strandsonen er noe som engasjerer i mange hordalandskommuner. Der har vi og Frp en tydelig front mot regjeringens politikk, sier han.

Nilsen avviser at Høyre har noe ønske om å kaste ut KrF fra styringskabalen, selv om valget gir et helblått flertall.

  • Høyre har som utgangspunkt at vi ønsker en bredest mulig borgerlig samling. Så får vi se hvem som blir med oss. Men vi er veldig happy med den konstellasjonen vi har i dag, sier Nilsen.

Hvorvidt det er naturlig at Høyre vil kreve fylkesordføreren, ønsker han ikke å si noe om.

  • Det blir et forhandlingsspørsmål etter valget, og det viktigste er å få gjennomslag for politiske saker.

KrF må jenke seg Terje Søviknes er Frps førstekandidat ved valget. Han mener målingen viser at oppslutningen rundt den styrende konstellasjonen er stabil.

  • Jeg er ikke overrasket over at Høyre gjør det bra også her. Frp har ambisjoner om å klare et like bra valgresultat som sist (23 prosent), sier han.

Også Søviknes ønsker å styre sammen med KrF. Samtidig er han klar på at et valgresultat likt denne målingen, vil bety at KrF må jenke seg.

— Det sier seg selv at tyngdepunktet da er flyttet nærmere oss. Resultatet av forhandlingene blir i så fall opp til KrF, og hvor hardt de vil stå på kravene. Vi vet at det er en enkelte saker der vi skiller oss fra dem, kanskje først og fremst i spørsmålet om veiprising, sier han.

Fylkestingsgruppen til KrF har åpnet for rushtidsdifferensierte bompenger, noe Frp er imot.

Ap tror på 30 prosent

Aps fylkesordførerkandidat Ruth Grung er ikke fornøyd med sitt partis resultat, til tross for en liten fremgang siden september. Den gangen ble motgangen forklart med striden rundt kraftlinjene i Hardanger.

  • Vi mener at vi har potensial til å gjøre det like bra som i forrige stortingsvalg, det vil si opp mot 30 prosent, sier hun.

I helgen har Hordaland Ap valgkampseminar. Grung sier at partiet vil rette søkelyset mot utfordringer som hun mener de borgerlige har mislykkes med.

— For eksempel at så mange unge ikke klarer å fullføre videregående utdanning, manglende næringsutvikling og at fylket er så usynlig i samferdselssaker. Vi trenger en langt mer offensiv politikk på disse områdene enn det Høyre og Frp har klart i de åtte årene de har styrt, sier Grung.

Hva mener du om tallene? Si din mening her.