Lege Øyvind Jensen ved Bergen Sentrum øre-nese-hals har sett mange som henne. Nå slår han alarm om den stadig økende misbruken av nesespray.

— Jeg har hatt pasienter med et helt ekstremt høyt forbruk. En fortalte at han brukte over 20.000 kroner i året på nesespray, det vil si en flaske om dagen, sier han.

Forbruket har eksplodert etter at medikamentet ble reseptfritt, og særlig etter at det kom i salg i de fleste dagligvarebutikker og på bensinstasjoner.

Blir avhengige

— Det er stor grunn til å advare mot misbruk av slike medisiner. Det er en årsak til at hver eneste flaske er forsynt med advarsler mot å bruke medikamentet i mer enn ti dager sammenhengende. Men folk ser ut til å gi blaffen. Mange blir rett og slett hektet, både fysisk og psykisk, ikke minst det siste. De føler at de ikke kan puste skikkelig uten å ha nesesprayen tilgjengelig, og står opp flere ganger om natten for å fylle på. Det som skjer ved langvarig bruk er at slimhinnene hovner opp, slik at man må ha stadig større doser for å holde kanalene åpne, sier øre-nese-hals-spesialisten.

Får panikk

Åse Espeset kjenner seg godt igjen i beskrivelsen.

— Jeg får panikk hvis jeg ikke vet at jeg har nesesprayflasken på plass i vesken. Har jeg glemt den, kjører jeg hjem igjen eller lange omveier for å finne en bensinstasjon eller en butikk. Jeg kan ikke klare meg uten. I alle år har jeg våknet flere ganger om natten for å sørge for påfyll. Det går aldri mer enn to-tre timer mellom hver gang jeg må ha nye doser, sier hun.

Enkelt inngrep

Nå har hun havnet i den stadig lengre rekken av nesesprayavhengige som har måttet ty til operasjon av nesegangene for å komme seg ut av situasjonen.

Tirsdag lå hun på operasjonsbordet hos Øyvind Jensen. Han har nærmest spesialisert seg på å ordne opp i problemene for nesespray-misbrukere. Et enkelt og ublodig fem minutters inngrep i lokalbedøvelse er alt som skal til for å få «luft i luken» igjen. Det som skjer er at man ved hjelp av radiobølger skrumper slimhinnene i nesemuslingene. Inngrepet blir betalt av det offentlige.

Åse Espeset er glad for å være kvitt plagene.

— Det som gjorde at jeg valgte å ta dette inngrepet, var rett og slett at jeg var livredd for at sprayen skulle slutte å virke etter at jeg har brukt den i så mange år, sier hun.

Lett å bli hektet

Øyvind Jensen har hatt mange pasienter som Åse Espeset.

— Vi ser gang på gang hvor lett det er å bli tilvent dette middelet, for nesespray gir en umiddelbar effekt. Men etter lang tids bruk kommer problemene. Det er ikke uten grunn at det advares mot langtidsbruk av disse medikamentene. Mange kvinner begynner gjerne med nesespray i forbindelse med svangerskap, og klarer ikke å slutte etterpå, sier Øyvind Jensen, som ikke vil gå så langt som til å gjøre nesesprayen reseptpliktig igjen.

— Mange har god nytte av den i perioder med tette neser og forkjølelse. Men langtidsbruk kan føre galt av sted. Det ser vi altfor mange eksempler på i denne bransjen, sier han.

Økt salg i butikker

Salget av nesespray i dagligvarebutikkene var 15 prosent høyere i løpet av juni, juli, august og september i år enn tilsvarende tidsrom i fjor. For hele året ligger det an til en gjennomsnittlig økning på syv prosent, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

AVHENGIG: Åse Espeset har brukt nesespray i 14 år. Nå er hun innstilt på å bli kvitt avhengigheten og starte et liv uten sprayflasken i vesken. Øre-nese-hals-spesialist Øyvind Jensen foretar inngrepet som gir henne «luft i luken». Sykepleier Sigrun Færestrand assisterer ved behandlingen, som tar bare noen minutter i lokalbedøvelse.
Silje Katrine Robinson