Av TOVE BJØRNÅ

Talar er eneste jente som går første året på dataingeniør ved Universitetet i Stavanger, hun er halvt kurdisk og halvt nederlandsk.

— Jeg har vært interessert i data siden jeg var liten. Først var det spill og lek på maskinen, så ble jeg nysgjerrig på hvordan de klarte å få til alt som skjedde på skjermen. Målet er å bli softwareingeniør innen reservoar, altså styre boringen som foregår i Nordsjøen.

Planen er å bygge videre på utdanningen med petroleumsfag etter at hun er ferdig på data.

Vet hva de går til

Asbjørn Haaland studerer sammen med Talar. De to er enige om at interessen skiller dataingeniørene fra andre ingeniører. De som velger dette studiet, vet mye om hva de går til, og de fleste er hekta før de starter. For mange begynner det hele slik det gjorde for Talar, nemlig med dataspill.

— Det er ikke sjelden at ivrige studenter forsvinner inn i spillet World of Warcraft, mens oppmerksomheten burde være rettet mot helt andre ting i klasserommet. Og enkelte konkurrerer om hvem som klarer å sette opp systemer først.

— Nerdete? Tja, tanken har streifet meg, men det er ikke noe jeg har lyst til å bli forbundet med, smiler Asbjørn.

For ham sto det mellom Politihøyskolen eller dataingeniørstudier.

I grunnen må valget ha vært nærliggende. Hjemme hos familien befinner det seg hele åtte PC-er. Noen til å laste ned på, og andre til å spille og jobbe på. Asbjørn og broren spiller gjerne to spill på en gang.

Nå frister muligheten til å skape liv på skjermen, animasjon. Inspirert av en onkel som er datafrik i et kreativt og humoristisk miljø, staker Asbjørn ut retningen for fremtiden.

Kunstig intelligens

Talar ble overrasket over at så få av hennes kjønn studerer til dataingeniører i Norge. I Nederland er data et veldig populært fag for jenter, forklarer hun.

Både Talar og Asbjørn har tro på fremtiden. At arbeidsmarkedet har bruk for dem, er de ikke i tvil om.

— Bygg, film, design. Tenk over alle tingene i hverdagen som er styrt av datateknologi. Fremtiden er avhengig av kunstig intelligens og da trengs dataingeniørene, mener de to.

Lars Kristian Aalgaard