Fred Risberg er bokstavelig talt hekta på Øst Afrika. 1. mars reiser lederen for Barnehjelpen i Bergen Røde Kors til Mathare, den største slummen i Nairobi i Kenya. Det skjer på eget initiativ og for egen regning.

— Når du ser smilene og gleden de møter deg med er det verdt det. Jeg er ikke religiøs, men jeg forstår dem som sier de har fått et kall.

Den 33 år gamle maleren fra Laksevåg besøkte Nairobi for første gang i 2002. Han fikk oppleve at 14.000 kroner fra Røde Kors var alt som skulle til for å holde liv i en barneflokk på nærmere 80.

Lærte barna Brann-sanger

Daglig fikk de et måltid varm mat på skolen som drives av prester fra Loving Concern Fellowship Mission. Det holdt de foreldreløse barna vekke fra slummen.

— De minste barna hadde aldri sett en hvit mann før. De gren når de så meg, men da jeg tok frem videokameraet og viste bilder av dem på skjermen, flokket de seg rundt meg. Jeg bare smeltet, smiler Fred mens han viser bilder av sprudlende afrikanske barn.

Han forteller oppglødd om fotballen han kjøpte til barna.

— Alle ville spille og det ble skikkelig klyngefotball.

Skal en tro Risberg, har Bergens fotballstolthet også fått tilhengere helt ned i den afrikanske storbyslummen.

— Jeg lærte dem noen brannsanger. De sang som om de var fra tjukkeste Loddefjord, ler 33-åringen.

Nå tar han seg to måneder fri fra jobben for å følge opp barna ved skolen. Etterpå skal han besøke lokale Røde Kors avdelinger i Rwanda, Uganda og Tanzania. For å lære og få ideer.

— Jeg har en veldig tålmodig og fleksibel arbeidsgiver. Ellers hadde jeg aldri fått lov til å reise, smiler Fred.

Kladdebøker og penner

Han vet hva han reiser til. Slummen i Nairobi huser over hundre tusen mennesker. Levealderen er drøyt 20 år og over 50 prosent er hiv-smittet.

— Det er vanskelig å forstå at så mange er rammet, men jeg blir ikke skremt. Det er bare å ta forholdsregler.

Målet med reisen er å formidle kontakter og få nye sponsorer til skolen. Prestene tar seg av undervisning og tilsyn med barna. Skolen er likevel avhengig av støtte fra blant andre Røde Kors for å få hjulene til å gå rundt.

— Mitt ønske er å få denne skolen opp og gå. Kanskje få gitt et tilbud til ungdommer og voksne også, sier Fred engasjert.

Han vil gjerne oppfordre sponsorer til å ta kontakt. Skolen trenger skolemateriell som penner og kladdebøker. Penger til mat er også viktig. Det er liten vits å gi dem leker og fine klær. Det blir bare tatt fra dem og solgt i slummen, advarer han.

-Det er lite som skal til for å glede dem. De kjenner ikke til verden utenfor. Gleden over en caps eller en fotball blir derfor stor.

(Dersom noen ønsker å støtte arbeidet som gjøres ved skolen Loving Concern Fellowship i Nairobi kan de oppnå kontakt med Fred Risberg på telefon 41 53 48 22 eller 996 42 577.)

HJELPER BARN: I Bergen leder Fred Risberg Barnehjelpen i Røde Kors. Nå reiser han til Nairobi for å hjelpe foreldreløse barn i slummen i Nairobi. Sist han var der vervet han flere «Brann-tilhengere».
GLADE FOR MAT: I 2002 sponset Røde Kors mat til disse barna ved skolen Loving Concern Fellowship i Nairobi. Utdannelse og mat gir dem en fluktvei fra slummen.