— Jeg fikk nesten hikke da jeg så BT i dag, sier Elin Steffner, læreren til de fire elevene, som går på Krohnsminde videregående skole. Hun håper virkelig at dette ikke skal få noen negative konsekvenser.

— Dette er så uskyldig som det kan bli!

Ville lage noe skummelt

I går slo BT opp at det var funnet symboler som kunne være rester etter et religiøst ritual i skogen på Fløyen. En sirkel av steiner, en femtagget stjerne, noen pinner, hyssing, kors, en renneløkke og en tredukke ble funnet. BTs ekspert utelukket nazister og satanister, men åpnet for ny-hedenske grupper.

BA slo til med tittelen «Oppdaget heksering». BA-eksperten antok at det kunne være en gruppe som ser på seg selv som hekser som sto bak.

Så var det altså bare Benedicte Einarsen (16), Ann Christin Endresen (17), Lise Knutsen (16) og Annike Flo (16), alle elever ved Krohnsminde videregående. Og symbolene er løsningen på en gruppeoppgave i estetiske fag de fikk 19. mai: Lage et geometrisk kunstverk med materialer fra naturen. Det eneste de fikk med var hyssing.

Jentene og læreren deres blir med BT opp på «åstedet» igjen. Det duskregner. Vi står i ring rundt verket og jentene forteller: De ville bygge videre på den mørke, skumle stemningen mellom de svære trærne, og lot seg inspirere av filmen Blair Witch Project, en kult-skrekkfilm om unge mennesker som går seg vill i skogen og opplever fæle ting.

Forstår at noen reagerer

— Vi valgte stjernen, fordi det er mange geometriske former i den. Så laget jentene det de kaller et opp ned-pentagram. Korset ved siden av var opprinnelig satt opp ned, men noen har snudd det. Også på trærne er det kors festet opp-ned. Dette er kjente symboler for satanister.

— Korset er et viktig symbol for mange mennesker. Forstår dere at noen reagerer på at dere har snudd det opp ned?

— Det forstår jeg. Men vi hadde ingen slike baktanker, forsikrer Annike Flo.

— Hvorfor renneløkken og dukken?

— Det passet godt inn i den litt skumle stemningen her. Vi ville gjøre det enda mer skummelt, og brukte symboler som vi tror folk forbinder med det skumle. Det var ingen annen mening med det.

En engangsgrill ligger slengt like ved. - Den er ikke vår. Vi er ikke natursvin!

De fire elevene går på et tverrfaglig forsøksprosjekt i estetiske fag der både forming, tegning, estetisk filosofi, kunst- og kulturhistorie inngår. Også fag som matematikk og norsk trekkes inn.

Ler rått av BA

— Hva tenkte dere da dere så BT?

— Morsomt. Hadde aldri trodd at det skulle bli noe slikt ut av det.

Elevene har ennå ikke sett BA. Vi tar opp avisen, slår opp på siden og lar dem lese. De gjør store øyne.

— «Satanistmiljøet vokser i Bergen»! leser Ann Christin og ler rått. De leser videre: «En jesus-dukke var hengt.»

— Det er ingen Jesus-dukke! Herregud!

Jentene fniser.

— Tror de at vi har danset naken rundt her opp?!

Læreren vil ikke kritisere sine elever for symbolene. Heller ikke for renneløkken og opp ned-korset.

— Jeg la ikke merke til det den gangen. I ettertid ser det jo litt skummelt ut. Men jeg vil ikke kritisere dem. Dette er veldig flinke og oppegående elever.

Mens fotografen tar bilder av de fire i duskregnet, sier lærer Elin Steffner:

— Dere ser ut som engler hele gjengen!

Heller ikke rektor på Johannes Bolstad synes det er grunn til kritikk.

— Jeg synes først og fremst at det er morsomt. Men jeg ser at tolkningsmulighetene var der, og synes det er leit at noen er blitt skremt, sier han.

De fire jentene har sin egen konklusjon på oppstyret.

— Etter alt dette må vi få en 6-er!

OVERRASKET OVER OPPSTYRET: - Etter alt dette oppstyret må vi få en 6-er på denne gruppeoppgaven! sier de fire jentene. Fra venstre Lise Knutsen, Benedicte Einarsen, Annike Flo og Ann Christin Endresen.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ