• Nå kan jeg se Brann-kampene på mitt eget rom uten å forstyrre noen, sier Helene Aaland (66). Snart har alle beboere på sykehjem enerom.

Helene Aaland flyttet inn på den nye avdelingen ved Bergen Røde Kors Sykehjem i Sandviken da den sto ferdig i 2004. Det har gitt henne en helt ny hverdag.

— Før bodde vi to personer på rommene, og det likte jeg dårlig. Enkelte av dem jeg delte rom med sov ikke om natten, men gikk frem og tilbake og holdt leven. Og når vi skulle på toalettet, måtte vi stå i kø på gangen. Det var fryktelig, forteller hun.

Lover alle enerom

Nå lover byrådet at alle som bor på sykehjem skal få enerom i løpet av en toårsperiode. I mellomtiden blir det en storstilt flyttesjau.

I november står det splitter nye Løvåsen sykehjem ferdig. Da begynner ombyggingen av Ladegården sykehjem, som skal koste 141 millioner kroner. Det betyr at sykehjemmets 134 beboere må på flyttefot, i første omgang til Fyllingsdalen sykehjem. Siste kort i kabalen er et nytt sykehjem i Åsane.

I mellomtiden fortsetter ombyggingen av Bergen Røde Kors Sykehjem i Sandviken. En avdeling er klar, mens 114 nye enerom vil kunne innflyttes i midten av neste år.

Helene Aaland er glad for at andre eldre får det like fint som henne. Nå har hun fått eget bad. Det lyse og romslige værelset er dekorert med bilder av de 12 barnebarna. Å få familien på besøk, er også mye kjekkere på eget rom.

— Og så har jeg eget fjernsyn. Jeg liker å se fotball, det er det mange som ikke gjør. Nå kan jeg se på Brann-kampene om kvelden og heie uten å forstyrre de andre, sier Helene.

Hun er fortsatt i hundre etter søndagens tv-sendte thrillerkamp fra Stadion.

— At de klarte å rote vekk en 3-0-ledelse! Men så ble det 5-3. Det var forferdelig spennende. I dag har vi sunget Brann-sanger i gangene her, ler hun.

Få varme hender

Byråd Trude Drevland følte seg som en vinner i budsjettet. Rammen for helse og omsorg er økt med 6,5 prosent, mer enn de fleste andre områdene. Men byrådet legger opp til nullvekst i årene fremover, og driftsbudsjettet gir ikke mulighet til å ansette flere i sektoren.

— Dette budsjettet gir ingen flere varme hender, bare nye bygg, sier Frps Liv Røssland.

SV kritiserer byrådet for at sosialhjelpssatsene ikke økes tilstrekkelig. Som de to siste årene skal de økes i takst med prisstigningen, men det blir ikke gjort forsøk på å ta igjen årene da det ikke var noen vekst.

— Jeg har mer enn nok med å ta ansvar for mine egne år som byråd. Vi kan ikke bøte på det som ble gjort før vi fikk ansvaret, svarer Drevland.

Bjørn Erik Larsen