«Ingrid Wiggen har med sin modige og ærlige fremtreden vært en viktig formidler av hvordan det er å være ung kvinne med en alvorlig kreftsykdom,» heter det i juryens begrunnelse.

— Det betyr mye for meg å få prisen av en slik forsamling, som har et faglig grunnlag. Tusen hjertelig takk, sa Wiggen da hun tok imot prisen under et møte i Kommunikasjonsforeningen på Augustin Hotel i Bergen i kveld.

Ville fjerne tabuer

Mye av årsaken til at Wiggen sto frem, var å gjøre hverdagen lettere for andre med sykdommen.

— Har du oppnådd det du ville med å stå frem?

— Ja. Jeg får så mange vennlige tilbakemeldinger fra folk som har satt pris på det jeg har gjort. Mange stopper meg på gaten, og de sender SMS. Det er da jeg merker at det verdt å gjøre dette, sier Wiggen til bt.no.

— Du har sagt at du har som misjon å fjerne tabuer. Har du lykkes?

— Absolutt, men det er en kontinuerlig prosess som må fortsette. Det er fortsatt mange tabuer knyttet både til det å være syk, men også til de ulike aspektene ved sykdommen, sier hun.

Kreftsaken på dagsordenen

Wiggen ble kjent da hun fortalte åpent om sykdommen i BT Magasinet høsten 2006. Samme høst var hun med på å fronte «Rosa bil-aksjonen», i samarbeid med Kreftforeningens brystkreftaksjon «Rosa sløyfe».

Bevissthet rundt sykdommen er noe Ingrid Wiggen har savnet helt siden hun oppdaget en kul i det ene brystet i begynnelsen av 2005. Derfor ga hun i fjor høst ut boken «Rosa bil», en reiseskildring fra tilværelsen med brystkreft.

I dag holder hun foredrag og forteller fra boken, til foreninger, skoler og helsepersonell.

— Prisen gis til en person som har satt en viktig sak på dagsorden. Hun har frontet både sin egen sykdom og kreftsaken generelt. Ved å være åpen og inkluderende om sin tilstand, har hun gitt viktig informasjon om hvordan livssituasjonen er for unge mennesker med, sa Peter Klasson, nestleder i Kommunikasjonsforeningens lokallag i Hordaland og Sogn og Fjordane, under utdelingen.

Prisen var et signert grafisk trykk.

ERLEND LANGELAND HAUGEN
ERLEND LANGELAND HAUGEN