GURO ISTAD

— Jeg tenker mye på dem. Det er jo en forferdelig opplevelse - en tragedie for familien, sier Eivind Ribesen til Bergens Tidende.

Sist søndag styrtet et helikopter i Sørfjorden like ved Breistein kai. Om bord i helikopteret var to menn og en kvinne. Far, sønn og sønnens samboer.

Ribesen oppholdt seg ved et oppdrettsanlegg i nærheten. Han så at helikopteret fikk problemer, og satte båten sin i full fart mot ulykkesstedet. Der klarte han å redde kvinnen og hennes svigerfar opp fra sjøen. Men 32 år gamle Jostein Christensen kom seg aldri opp til overflaten, og omkom i ulykken.

Men Ribesen mener kvinnen fortjener den største æren.

— Hun var virkelig tapper. Det var hun. Jeg hadde ikke greid å holde ut i det presset som hun var under. Hun var veldig flink, roser Ribesen, og forteller om hvordan hun hjalp til med å få sin bevisstløse svigerfar om bord i båten hans, kun kort tid etter at hun selv var reddet opp av vannet.

«Gjorde bare sin plikt»

I går ble Ribesen hedret for sin snarrådige og livreddende innsats. På Arna og Åsane politistasjon ble han høytidelig overrakt blomster, diplom og et krus med Hetland-motiv på, for ikke å snakke om mange rosende ord.

— Jeg kan jo ikke annet enn å takke, sier helten beskjedent. Skjønt, at han er en helt, vil han egentlig ikke høre snakk om.

— Jeg gjorde bare det som man skal og bør og må gjøre i en slik situasjon, mener han.

Fungerende lensmann ved Arna og Åsane politistasjon, Rune Løland, er ikke enig.

Etter vårt syn utviste Ribesen en stor grad av handlekraft, og gjorde alt til rett tid og i rett rekkefølge. Selv om han selv ikke synes det, så var det en klok og god handling som utvilsomt reddet minst ett menneskeliv, mener Løland.

- Stressende

For Ribesen har alt oppstyret rundt hans person vært en belastning. På spørsmål om hvordan dagene siden redningsdåden har vært, svarte han - med et forsiktig smil på lur:

— Stressende. På grunn av dere.

— Hvordan påvirker opplevelsen dagene dine?

— De går ikke helt som vanlig. Det går inn på en, jeg føler jo det. Men det er vanskelig å si. Jeg skjønner jo at dere vil snakke med meg, men ...

Ribesen innrømmer at det skal bli godt å slippe alt oppstyret. Nå håper han bare at familien som ble rammet av helikopterulykken får den omsorgen og hjelpen de trenger.

— Jeg håper det er noen som tar seg av dem, og at de får god støtte.