Det var dramatiske øyeblikk som utspant seg litt før kl. 2200 om kvelden den 13. desember i fjor. Den tyske trailersjåføren hadde mistet kontrollen over trekkvognen på det glatte føret i Romarheimsdalen i Lindås kommune og kjørte ut av veien og ned i et islagt vann.

Sjåføren kom seg ut og lå mellom isflakene og ropte om hjelp da Erling Fladseth kom forbi.

Så sporene

Fladseth så sporene og at isen hadde sprukket. Han skjønte raskt at noen hadde kjørt utfor. Så hørte han ropene.

Han kastet en lastestropp uti og sammen med en annen mann dro han tyskeren opp av det iskalde vannet og reddet ham fra drukningsdøden. Fladseth hjalp den nedkjølte tyskeren ut av de våte klærne og ga ham sitt eget yttertøy.

Stor redningsaksjon

Det ble satt i gang en storstilt redningsaksjon med politi, luftambulanse og brannvesen. Men Fladset og andre sivilister hadde ordnet opp allerede før redningsfolkene kom frem.

Trailersjåføren fikk varme seg under en dyne i en ekspressbuss som kom til. Der fikk han også legebehandling før ambulansen fraktet ham bort. Selv om alt tydet på at mannen hadde vært alene i vogntoget, søkte dykkere i vannet for sikkerhets skyld.

Forsinket heder

Erling Fladseth ble hedret i går i forkant av kommunestyrets møte.

Uvær og snøskred gjorde at Fladseth ikke nådde frem til den planlagte seremonien i Bergen 21.mars. Familien var også tilstede da han fikk sitt diplom og orfører Jarle Haga gratulerte med blomster og gode ord.