Mandag kveld ble redningsmannen hedret for sin innsats av Norges Livredningsselskap som overrakte Wieslaw Labun deres hedersbevisning.

— Du var på rett plass da uhellet var ute. Og du ikke bare så, men du visste hva du skulle gjøre, og du gjorde det. Mange blir bare stående når slikt skjer, sa Hans Terwindt i Norges Livredningsselskap Bergen krets.

Livredder

Wieslaw Labun hadde besøk av sin kone og barn fra Polen i sommer, og de dro til Nordåsvannet ved Gamlehaugen for å bade og kose seg i finværet. Det var Labuns kone som først la merke til at to gutter ute på vannet hadde problemer. Labun, som har livredningskurs fra Polen og er sertifisert livredder, svømte raskt ut til guttene.

Den eldste klamret seg til den yngste, og de gikk begge under. Wieslaw måtte dykke ca. en halv meter for å få hentet guttene til overflaten. Mens den yngste selv klarte å svømme til land, førte Wieslaw Labun den eldste inn til bredden.

Guttene ble kjørt til sykehus, der 11-åringen måtte overnatte. Ingen av brødrene har fått varige mén etter ulykken i sommer, og redningsmannen fikk takknemlige hilsninger fra guttenes mor, formidlet via Hans Terwindt.

Har reddet flere

Det var imidlertid ikke første gang Labun måtte trå reddende til. For rundt 20 år siden reddet han en familie på fire som hadde falt uti vannet da kanoen deres kantret i en elv i Polen. Og for snart 30 år siden var det Labun selv som holdt på å drukne.

Nå håper livredderen at han slipper flere ublide møter med det våte element.

Rune Sævig