— Din vilje og evne til å handle rask og effektivt reddet utvilsom mannen fra den visse død, sa fylkesmann Svein Alsaker under tildelingen i går.

Tidligere er Vegard Ankerstrand Larsen tildelt Norges Livredningsselskaps sølvmedalje og diplom. Også politimesteren i Bergen har hedret ham for redningsdåden.

Vegard Larsen var på vei til jobben som biolog ved Universitetet i Bergen da han på Nygårdsbroen ble oppmerksom på en mann som tilsynelatende fløt livløs i sjøen. Det hadde samlet seg en god del mennesker på broen, og en av dem, Randi Margrethe Clausen, hadde allerede forsøkt å svømme ut til mannen, men måtte gi opp på grunn av kramper i det iskalde vannet.

Hun vil få sin påskjønnelse senere.

Larsen kledde av seg, bandt en tom plastkanne til kroppen for å sikre oppdrift, og stupte ut i den kalde sjøen. Strømmen gikk sterk og hadde i mellomtiden ført vedkommende omkring 50 meter utover fra broen mot dypere vann. Larsen fikk fatt i mannen, som han slepte til lands.

Det kalde vannet, politiet anslo sjøtemperaturen til ca. 2 grader, gjorde at Larsen ble stadig svakere og var nær utmattelse. Noen meter fra land fikk politiet kastet en line ut til ham, slik at begge ble trukket inn det siste stykket. På sykehuset ble Larsens temperatur målt til 34,5 grader, altså nær stans i kroppens temperaturregulering.

HEDRET: - Det har vært mye blest om denne saken og jeg føler meg litt beklemt, men setter selvsagt stor pris på oppmerksomheten, sa Vegard Larsen da han fikk medaljer og blomster fra fylkesmann Svein Alsaker (til venstre).