— Vi har lyst til å takke dere for den innsatsen dere har gjort. Har vi ikke publikum som en ressurs i samfunnet vårt, så har vi et problem. Verken politiet eller andre etater kan være allesteds, sa politiinspektør Magnus Stub Nilsen da han overrakte diplom, blomster og politiets Hetland-krus til de to på Arna og Åsane politistasjon i går.

Den plutselige redningsaksjonen fant sted langs E6 like sør for Shell-stasjonen på Haukås den 18. november i fjor. Stig Are og Siri var på vei til IKEA da de ble oppmerksom på en dame som gikk rett over veien. De stoppet, og kvinnen fortalte at hun mente å ha sett en mann vandre langs veien som plutselig forsvant.

Vannskrekk

Først kunne ikke de tre se noen, og kvinnen som hadde stoppet dem lurte på om hun hadde tatt feil. Heldigvis insisterte Stig Are på å se litt til med lommelykten. Kort tid etter fikk han øye på en livløs person i elven som lå med ansiktet under vann.

— Han satt fast under broen, og jeg var redd han skulle bli tatt av strømmen og ført inn under veien. Jeg tenkte ikke på noen ting, men kastet meg ut i vannet med både klær og mobiltelefon, forteller redningsmannen, som til vanlig er lite begeistret for vann.

Til vanlig er elven nærmest en bekk, men store nedbørsmengder hadde denne kvelden gjort den både stri og dyp. Vannet rakk Stig Are til livet på vei ut til mannen.

— Jeg fikk snudd ham ute i vannet, og hørte et gisp. Lettet skjønte jeg at han var i live, selv om ham var livløs, kald og delvis blå i ansiktet, forteller den handlekraftige livredderen. Mens han bakset den bevisstløse mannen til land, hjalp han ham å puste. Stig Are tror han reagerte på instinkt etter tallrike livredningskurs i forbindelse med jobben hans i Nordsjøen.

Handlekraftige

Oppe langs veien stoppet Siri forbipasserende biler for å få hjelp, mens kvinnen som stoppet dem ringte etter nødhjelp.

— Teamwork i beste forstand, skryter Trygve Hillestad, informasjonsleder i Hordaland politidistrikt. Han berømmer den korrekte handlemåten og årvåkenheten til alle tre på stedet, og vil gjerne gi en påskjønnelse også til den ukjente kvinnen som først gjorde samboerne oppmerksom på mannen.

Siri varslet flere personer. To stykker i dress hjalp Stig Are med å få mannen opp av vannet og til veien før ambulansen kom. Han ble så sendt til sykehus, og kom fra hele opplevelsen uten alvorlige skader.

«Det er på det rene at Stig Are Bergetun og Siri Virkesdal sin innsats bidro til å redde mannens liv», heter det i diplomet fra politiet.

— Kjekt at det endte bra. Jeg har kvidd meg til å komme som første person til et sånt sted og trodde ikke at jeg kunne det, sier Stig Are. Ingen grunn til å tvile på det lenger, i hvert fall.

REDNINGSFAMILIE: Siri Virkesdal og Stig Are Bergetun ble i går gjort stas på av politiet på Arna og Åsane politistasjon for sine raske og årvåkne reaksjoner som reddet en mann fra drukningsdøden i november i fjor. Lille Malin (2) var heldigvis ikke i bilen da det hendte, men koste seg likevel med politiets smørbrød og kake.
TOR HØVIK