Minnemarkeringen startet klokken 13.50 på Festningen. Et par hundre tjenestemenn fra politi-, brann— og ambulansetjenesten i Bergen deltok i prosesjon, som gikk over Bryggen og Torget.

- Tydelig rørt

Langs hele ruten sto tilskuerne, og flere fulgte prosesjonen videre, som endte på Torgallmenningen.

— Det var også flere amerikanere langs ruten, og mange var tydelig rørt at vi markerer dagen på denne måten, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

— Utrolig flott

På Torgallmenningen møtte bt.no blant andre ekteparet Newman fra Minnesota, som satte stor pris på markeringen i Bergen i dag.

— Det er utrolig flott at Bergen har en slik markering. Vi bearbeider fortsatt hendelsene 11. september, og det er fortsatt uforståelig at noe slikt kan skje, sier Dennis Newman.

— Men terroristene skal ikke klare å skremme oss fra å reise! skyter konen Julie inn.

Kort tid etter terrorangrepet i fjor reiste ekteparet på ferie til Italia. I år gikk altså turen til Bergen, der oldefaren til Dennis vokste opp. Konen Julie har slektninger i Trondheim.

— Så på denne turen har vi på en måte kommet "back to the roots", smiler ekteparet.

Ett minutt stillhet

Flere hundre forbipasserende stoppet opp på Torgallmenningen, og overvar markeringen.

Klokken 14.30 spilte Bergen Brannkorps musikkorps "I ensomme stunder". Deretter leste tidligere brannsjef i Bergen, Einar K. Gjessing, en prolog.

Politiets blandakor "Kor é politiet" sang "The Rose" før politimester Vidar Refvik talte.

— Denne markeringen er ikke bygget på noen politisk plattform. Den er kommet i stand fordi vi ønsker å minnes våre kolleger i New York som omkom i heltmodig innsats for å redde andres liv i en katastrofe, sa Refvik i talen.

Klikk på lenken til høyre for å lese hele politimesterens tale.

Klokken 14.46, nøyaktig ett år etter at det første flyet traff den første Twin Tower-bygningen, var det ett minutts stillhet på Torgallmenningen.

Kun én gang

Det er underbrannmester Torkjell Helle som har tatt initiativet til dagens markering. Han fikk idéen i mai, etter å ha deltatt på Nordiske Brannmenns Studiedager i Oslo.

— To norsk-amerikanske brannmenn, som deltok i redningsarbeidene i New York i fjor, fortalte om sine opplevelser. Det gjorde enormt inntrykk, og det var vel etter det jeg fikk idéen, forteller Helle til bt.no.

— Hvis vi skulle ha en slik markering, måtte det bli i dag, på ettårsdagen. Dette blir nok neppe noen årlig hendelse. En gang holder, legger han til.

Etter at arrangementet er vel i havn, kommet et amerikansk ektepar bort til Helle og takker ham personlig for dagens minnemarkering.

— Utrykningspersonell er egentlig som en stor familie. Vi vet at vi av og til beveger oss helt på grensen av hva som er forsvarlig. Marginene for de mange brannmennene i New York var dessverre ikke på deres side, sier Helle.

Det jobber omtrent 10.000 brannmenn i New York. 343 brannmenn mistet livet 11. september i fjor. Til sammenligning jobber det cirka 250 brannmenn i utrykningstjenesten i Bergen.