— Dette er en av de største feiringene i verden i år, sa Kyaw Thwin, senator i Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD).

Feirer bak lås og slå

Thwin er politisk flyktning bosatt i Ålesund. Sammen med rundt 15 andre burmesere fra Bergen, Stavanger, Kristiansund og Ålesund var han i Bergen for å støtte og hedre henne de mener er Burmas eneste rette leder.

— Det er nødvendig å ære en person som har ofret så mye for demokratiet. At hun er kvinne i tillegg, er et stort pluss, sier Thwin. 19. juni er også Burmas kvinnedag.

Etter taler, musikalske innlegg og en filmpresentasjon av situasjonen i Burma, ble det servert fødselsdagsmiddag.

I flere timer har Than Than Thar og Cho Mar Khaing stått ved grytene og tryllet frem tradisjonell burmesisk stekt ris med reker.

Mens jubilanten selv sitter bak låste dører, blir Suu Kyis 60-årsdag markert i hele verden.

Suu Kyi har sittet i husarrest i Burma siden 1989. Foruten sin lege, får hun ikke ha kontakt med noen.

73 utmerkelser

— Hun er en helt spesiell person, en inspirator for alle som kjemper for menneskerettighetene. Ved slike markeringer kan vi presse politikerne til å gjøre noe med situasjonen i Burma, forteller styreleder i Raftostiftelsen, Arne L. Lynnegård.

Burma ble i 1962 utsatt for et militært statskupp og siden har folket kjempet for frihet.

— Det viktigste i kampen for demokrati er å få Aung San Suu Kyi satt fri. Men folket i Burma kan ikke stå mot de militære maktene alene. Vi trenger internasjonal hjelp, sier Thwin.

I 1991 fikk Suu Kyi Raftoprisen for sitt engasjement for menneskerettighetene, året etter ble hun tildelt Nobels fredspris. Til sammen har hun fått 73 internasjonale priser og utmerkelser.

MAT FOR FRIHET: Burmesiske Khaing Maung, Cho Mar Khaing, Than Than Thar og Sandar Shue Khaing sørger for festmiddag under Raftostiftelsens markering av Aung San Suu Kyis 60-årsdag. Foto: Knut Egil Wang