En varm julidag i 1938 var Arne Abrahamsen ved sjøen i Marikoven på Askøy utenfor Bergen. Plutselig fikk han øye på en yngre gutt som klatret på en stabel med nøter som lå på bryggen. Gutten var 4 år gammel og mistet plutselig fotfestet. Han falt rett i sjøen.

På tide

Elin Elisabeth Gullaksen er redningsdådskoordinator i Norges Livredningsselskap. Torsdag ettermiddag var hun på sykehjemmet «Frida Fasmers minne» for å overrekke redningsdåden til den nå 82 år gamle helten.

— Hadde det ikke vært for Arne, hadde denne hendelsen i 1938 fått et tragisk utfall, sier hun mens hun gir Arne både diplom og blomster.

- Hvorfor har det tatt 73 år?

— Vi fikk innstillingen om tildelingen i sommer. Denne mottok vi fra Arne Abrahamsens sønn, Ronny Abrahmsen, forteller Gullaksen, og legger til at det absolutt var på tide.

- Husker det som om det var i går

— Den eneste tanken jeg hadde i hodet var at jeg måtte få gutten på land, forteller Arne. En båt stod like ved, men høy flo gjorde at Arne, som da var syv år gammel, ikke rakk ut til båten.

Han valgte da å løpe inn i nærmeste nøst hvor han fant flere sildekasser han fikk lagt ut på vannet. Kassene fungerte som en sti bort til båten for den lille syvåringen.

— Hvor jeg fikk kreftene fra, aner jeg ikke, forteller han. - Jeg husker det som om det var i går, fortsetter han.

Gjenoppliving

Arne kom seg ombord i båten og rodde bort til gutten, som da var livløs. - Jeg fikk ham opp i båten og på land, forteller 73-åringen.

På land ventet flere voksne som startet en vellykket gjenoppliving av 4-åringen.

Ifølge Arne døde den lille gutten i en drukningsulykke kun noen år etter sommeren i Marikoven.

— Den dagen var jeg dessverre på skolen, forteller Arne.

FRA 1938: Redningsdåden ble omtalt i en av bergensavisene. Torsdag kveld har vi ikke lykkes å finne ut hvilken av dem det er. Kan du hjelpe? Skriv gjerne i kommentarfeltet under artikkelen.
PRIVAT