TRUDE HAUG

— Dere må ikke bade på Tsambika-standen, for der er det ikke mer vann. Det har vi drukket opp. Det sa de tre greske barna etter hendelsen, forteller Hilde Løland von Volkmann.

Sammen med mannen Richard og de to barna Anna-Helene (snart 8) og Leander (5) var familien på Rhodos på badeferie.

Det var mange folk på stranden og i vannet, men det var Richard Volkmann som oppfattet at en far trengte hjelp til å redde tre av barna sine. De var drevet ca. 200 meter ut fra stranden og holdt på å drukne. Den ene, en gutt, hadde allerede sunket til bunns, og Volkmann dykket ned og fikk ham opp.

Reddet fra den visse død

Inne på land tok legeekteparet seg av barna og ga dem livreddende førstehjelp. Det reddet dem. Særlig gutten som hadde ligget under vann lengst, var ille ute.

— Undersøkelser viser at bare 15-20 prosent reagerer når noe skjer, sa Hans Terwindt og Elin Gullaksen fra Norges Livredningsselskap da de overrakte diplom og blomster til ekteparet.

— Dere reddet tre greske barn fra en sikker død og gjorde en fremragende innsats ved å reagere spontant, het det i begrunnelsen for hederen fra Livredningsselskapet.

Parets to barn fikk en redningsvest hver for at de hadde vært flinke og satt stille og ventet, mens foreldrene arbeidet med barna. Det var midt i blinken for Leander som hadde ønsket seg en sånn vest.

Sender sms

De to barna ville ikke ut i vannet de første dagene etter hendelsen. Det er ikke så rart, synes moren. De tre greske søsknene ble dratt opp på stranden rett foran dem, så det var en tøff opplevelse, mener foreldrene.

Anastasios Giasiranis, far til Katharina (10), Savvas (8) og Katholiki (6) som ble reddet, sender med jevne mellomrom sms til familien Volkmann og forteller at det går bra med ungene. Ingen av dem har fått varige men.

— Gerlinde von Volkmann, mor til Richard, som var kommet fra Wupperthal for å feire juleferie med sønnens familie, fortalte at hun gråt da hun fikk høre om hendelsen på telefonen.