Bergsvåg døde torsdag forrige uke. I formiddag ble 58-åringen stedt til hvile fra Stord kyrkje, som var fylt til siste benkerad. Og med hest og kjerre, styrt av bror Trond Bergsvåg, ble kisten fraktet fra kirke til grav.

bilde.JPG
TROND SANDVIK

Læreren, o-løperen og den dedikerte Sunderland-supporteren har levd med ALS i drøyt tre år, og ga i et BT-intervju i mars i fjor omverdenen et dypdykk i hva den muskellammende sykdommen medfører av komplikasjoner og utfordringer.

Og for seks dager siden var det altså slutt. Bergsvåg visste hvor det bar på egne vegne, men i motgang mistet han aldri troen på omverdenen. Eller på at for eksempel Sunderland ville klare å holde seg i Premier League – selv om det så helsvart ut fem-seks serierunder før slutt.

— Vi klarer dette, sa han via sin talemaskin en vårdag i midten av april. Og fikk rett. I dag takkes mannen som er oppvokst på Frotveit i Fana av Sunderland Football Club for å ha stått side ved side med de rødstripede siden 1969 – med disse ordene fra innsiden av Stadium of Light :

Sunderland AFC would like to pass on our condolences to the family of Arne Bergsvag. Sunderland AFC appreciated Arne’s support all the way from Norway, he followed the team for over 44 years and we hope that the club provided him with many special memories, which I am sure would have included the 1973 FA Cup win. It is great to hear that Arne’s sons have continued the Bergsvag’s support of Sunderland AFC and the clubs thoughts are with you all at this time.

Chris Waters – Sunderland Association Football Club

Også den norske supporterklubben ærer Arne Bergsvåg. Medlemsbladet heter nå Roker Roar/Sunderland till I die. De fire siste ordene er hentet fra et Bergsvåg-sitat i samtale med Bergens Tidende.

— Arne er den direkte årsaken til navneendringen, ja, forteller Stein Håkon Nes. Bergenseren er en av lederne av den norske supporterklubben. I forbindelse med BT-intervjuet for 15 måneder siden poengterte han følgende:

— I store supporterklubber som Manchester United forsvinner medlemskapet når noen dør. Slik er det ikke hos oss. Om Arne en dag må melde pass, er han med oss likevel. For alltid. Derfor dedikerer vi denne sangen til han nå i dag. Det er ett av topp ti supporterrop for oss Sunderland-frelste:

_I am Sunderland till I die

I am Sunderland till I die

I know I am, you know I am

I am Sunderland till I die_

BEGRAVET: Arne Bergsvåg stedt til hvile fra Stord kyrkje.
TROND SANDVIK