Lørdag kveld delte Bergen Journalistlag ut Gullparaplyen, journalistlagets gjeveste pris for god journalistikk i Bergen.

BT stakk av med 4 av 5 priser i kåringen av de beste journalistiske arbeidene som bergenske medier produserte i 2014.

Hedersprisen gikk til Asbjørn Kristoffersen (67), mangeårig journalist og kommentator i Bergens Tidende.

I sin begrunnelse skriver juryen at de ville hedre Kristoffersen, som i mange år har kjempet for de verdiene som mediehuset hans er bygget på.

«Vår mann jakter på den gode teksten, den kvasse, kanskje rammende, men alltid poengterte kommentaren. Han er ikke tannløs, men fremkaller både skrekk og jubel» skriver juryen.

Videre fremhever juryen at yngre medarbeidere har mye å lære av Kristoffersen, og at han skriver skjorten av de alle sammen.

«Han har jobbet som journalist, men er særlig kjent som kommentator og «surmaga stril». Årets hederspris går til en helt fantastisk kollega» avslutter juryen.

Da Kristoffersen entret scenen fikk han stående applaus og en sky av glitrende konfetti rundt seg.

— Jeg er månebedotten, dette er en stor ære, sa han.

Kristoffersen forteller at han er takknemlig for at han fortsatt får lov til å skrive i BT.

— Det er fantastisk at jeg fortsatt får lov til å skrive, det er ikke opplagt at gamle folk får fortsette å jobbe i mediebransjen.

Kommentatoren kommer til å fortsette å skrive så lenge han får lov, og så lenge han har noe å skrive om.

— Jeg håper også at jeg har vett til å stoppe i tide, sier han.

Gullparaply for Monika-saken

VINNER: BTs Christian Nicolaisen fikk Gullparaplyen som sitt arbeid med Monika-saken.
ODD NERBØ

BT vant også hovedprisen Gullparaplyen, journalistlagets gjeveste pris for god journalistikk. Denne gikk til Christian Nicolaisen i BT for Monika-saken.I mai 2014 publiserte Nicolaisen den første av mange saker om det påståtte selvdrapet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

«Av og til dukker den opp, saken som ingen noen gang vil glemme. Men som ingen heller ville huske om det ikke var for den ene journalisten som kastet det første loddet. Og som ikke et sekund har gitt opp, men har gått rett frem med styrke og fått resultater som har rystet grunnvollene i samfunnet.» skriver juryen.

Det ble stående applaus og høylydt jubel i Logen da salen skjønte at BT-journalist Christian Nicolaisen hadde vunnet Gullparaplyen for Monika-saken.

— Jeg har egentlig ikke så mye å si, men jeg husker da jeg først hørte om saken og at jeg tenkte at dette hørtes for vilt ut. Ellers vil jeg gjerne takke resten krim-folkene i BT, som har mye av æren for denne saken, sa Nicolaisen da han mottok prisen.

«Håpefull tone»

For saken «Rakrygget» om tuberkuloserammede Zahra Maow fikk Ingunn Røren, Ingrid Fredriksen, Jan M. Lillebø, Eirik Brekke og Alice Bratshaug i Bergens Tidende Sølvparaplyen for årets beste enkeltprosjekt.«Noen ganger må det dokumenterende og sjokkerende bilder og tekster til for å vise for verden hvilke utfordringer noen står over for.

Samtidig bærer vinnerproduktet preg av en lys og lett håpefull tone, der nettopp drømmen om et bedre liv ligger under hele tiden, » skriver juryen i sin begrunnelse.

Pris for Asylbarna

Videre fikk BT-journalistene Eystein Røssum, Kjetil Gillesvik, Frøy Gudbrandsen, Hanne Louise Åkernes og Øyvind Lefdal Eidsvik Sølvparaplyen for årets beste journalistiske prosjekt, «Asylbarna».

PRIS FOR BILDE: 10 år gamle Shaimaa, knugende på ipaden sin før hun blir sendt ut av landet.
Håvard Bjelland

«Når man systematisk, klokt og uten frykt og respekt for makthaverne oppnår journalistiske resultater i toppklasse, fortjener det en pris.Når man står støtt på vegne av noen av de svakeste av de svake, avslører og dokumenterer detaljer og det store bildet, fortjener det en pris.

Når man venter i 50 dager og mer på svar på de mest elementære spørsmål fra makteliten og den politiske ledelsen, fortjener det en pris,» mente juryen.

Fotograf Håvard Bjelland i BT fikk Sølvparaplyen for foto, for et «dramatisk og rørende bilde» av 10 år gamle Shaimaa da hun skulle bli kastet ut av landet.

— Jeg vil takke Frøy for at jeg fikk være med på den saken. Det var veldig sterkt å være med, og jeg visste jeg var til stede på et sted der det var viktig å gjøre en god jobb, sa Bjelland da han tok i mot prisen.

Sølvparaplyen for video gikk til Pål S. Schaathun og Pål T. Jørgensen i TV 2 for «en uforglemmelig reportasje fra krigens ødeleggelser i Kobani, Syria.»

pris.jpg
GURO VALLAND