Det var en sommerdag i 2008 at den spesielle historien begynte. Healeren, som i dag er i 60-årene, har opplyst at han har bakgrunn fra byggmesterfaget. I flere år har han drevet med healing gjennom håndspåleggelse og bønn. Han har også arbeidet med strålevern.

I 2004 kom han i kontakt med en familiefar i Bergen. Når healeren var i byen, overnattet han ofte hos familien. Et besøk en junikveld 2008 fikk dramatiske konsekvenser for både healeren og bergensfamilien. De anmeldte ham for å ha befølt både mor og datter.

Var på loftet

Saken har versert frem og tilbake i rettsapparatet i flere år, men er nå avgjort i Gulating lagmannsrett, som altså frifant healeren for seksuell handling med noen som ikke samtykket til det.

Ifølge tiltalen sto han bak moren i huset om kvelden mens hun satt i stuen. Han befølte henne på brystene utenpå klærne før han tok hendene sine under genser og undertøy hun hadde på seg. Uten hennes samtykke befølte han henne gjentatte ganger på brystene. Ektemannen var på dette tidspunkt et annet sted i huset.

Spiste måltid

Hans kone forklarte i retten at hun ble så paralysert at hun ikke klarte å tilkalle ektemannen, og da han kom til, stanset healeren opp. Hun spiste deretter et måltid med healeren og sin mann, uten å si hva som hadde skjedd. Deretter gikk hun med sin mann til soverommet.

På dette tidspunkt, ved 23.30-tiden, satt datteren i huset på en stol i stuen. Hun forklarte at healeren stilte seg bak henne og spurte om hun hadde vondt noen steder. Hun svarte at hun var noe stiv i nakken, og deretter skal healeren ha tatt hånden under T-skjorten og befølt brystene hennes.

Ifølge tiltalen skal han også ha ført hånden mot skrittet hennes, uten at hun ønsket dette. Da hennes far kom opp i stuen, sluttet healeren med dette, forklarte hun i retten. Hun ble deretter med til foreldrenes soverom.

— Glad for renvaskelse

Healeren har avvist påstandene og har stort sett forklart seg på samme måte i lagmannsretten som i tingretten. Han sier han ikke befølte verken mor eller datter, men opplyste at mor ba om healing i forkant av besøket.

Han sa videre at datteren fikk healing ved at han holdt henne på nakken og skuldrene en kort stund. Begge foreldrene var tilstede da, selv om de var litt til og fra, opplyste healeren.

Det hører med til historien at dommen ble avsagt under dissens. Retten tvilte på morens forklaring, blant annet ved at hun hadde endret forklaring i løpet av sakens gang. Flertallet finner det overveiende sannsynlig, men ikke sikkert utover rimelig forstandig tvil, at datteren ble utsatt for det overgrepet som er beskrevet. Dermed frifant de ham.

— Dette har vært en tung prosess for min klient, men han er veldig glad for at han nå endelig er renvasket, sier Kaj Wigum, mannens forsvarer.

— Jeg har ingen kommentar til denne saken, sier Einar Drægebø, bistandsadvokat for datteren.